seventeen + twelve =

11 − 3 =

Zaječarskim ustanovama za očuvanje kulturnog nasleđa odbreno je blizu 16 000 000 dinara. Ministarstvo kulture objavilo je rezultate konkursa za finasiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa za 2019. godinu.

Među projektima čiju će realizaciju finansijski podržati resorno ministarstvo nalaze se i projekti ustanova kulture u Zaječaru, muzeja, biblioteke i arhiva, kao i projekat CTU Koreni.                                             foto:timok.net

 

Narodnom muzeju Zaječar odobreno je 6.898.000 dinara za rekonstrukciju krova, dimnjaka i zadnje fasade objekta muzeja, kao i tri miliona dinara za konzervatorsko-restauratorske radove na zidovima palate i građevinama od laporca na arehološkom nalazištu Feliks Romulijana. U okviru očuvanja muzejskog nasleđa, Narodnom muzeju odobreno je 605.000 dinara za opremanje konzervatorske radionice i depoa.

                                                  foto:zajecar online

 

Matičnoj biblioteci “Svetozar Marković” dodeljeno je 2, 5 miliona dinara za tekuće radove. U oblasti bibliotečko-informacionih delatnosti, Matičnoj biblioteteci “Svetozar Marković” u Zaječaru odobreno je 590.000 dinara za automatizaciju bibliotečkog poslovanja u ograncima biblioteke.Istorijski arhiv “Timočka Krajina” može se pohvaliti sa čak 4 podržana projekta u oblasti arhivske građe. Za “Ratni dnevnik Nikole Colovića” Ministarstvo kulture odobrilo je 300.000 dinara, a za “Popis stanovništa iz 1863. godine okružja Knjaževačkog, sreza Timočko-Zaglavskog, varoši Knjaževac i drugih mesta” 350.000 dinara. Projekat “Moderne tehnologije u procesu zaštite arhivske građe” biće podržan sa 900.000 dinara,a nabavka arhivskih kutija sa 310.000 dinara.Projekat “Oro” Centra za tradicionalne umetnosti Koreni na Konkursu Ministarstva kulture dobio je 200.000 dinara u oblasti zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Izvor:Zaječarska hronika