ten − eight =

four × 1 =

Istorijski arhiv „Timočka Krajina“ u Zaječaru, obeležava 71 godinu postojanja i rada.Tim povodom danas je u Galeriji arhiva  priredjena  izložba pod nazivom  „Periodika Istorijskog arhiva u Zaječaru (1852-2019)“. Autori postavke su Ivan Potić, viši bibliotekar i Agim Januzi, arhivski savetnik.Ova izložba obuhvata 480 listova, novina, časopisa koje arhiv ima u svom bibliotečkom fondu. Oni si prikazani hronološki, od onog najstarijeg koji je izdat 1852. pa sve do časopisa, odnosno novina iz 2019.godine. Periodika čini jedan značajan deo bibliotečkog fonda i ovo je mislim prvi put da se prikazuje istorijat, dakle od tih prvih časopisa, a to je bio glasnik Društva srpske slovesnosti do danas,”  istakao je autor izložbe Ivan Potić.Koncept izložbe je napravljen relativno brzo, a sam rad na izložbi tehnički je radjen nekoliko dana,” objasnio je.

Za ovu izložbu je vladalo veliko interesovanje. Otvaranju su prisustvovali pored brojnih zvanica, direktora javnih ustanova, prijatelja arhiva i učenici i profesori.

“To pokazuje interes za istoriju i našu lokalnu istoriju, ali i naravno istoriju u globalu i drago mi je ako je to tako. Zahvaljujem se svima koji su na dan Istorijskog arhiva došli da pogledaju ovu izložbu. Nadam se da će ova izložba putovati i da će moći da se vidi  i u Timočkoj Krajini,” rekao je Potić.Istorijski arhiv u Zaječaru osnovan je prema naredbi Vlade i Ministarstva prosvete  15. aprila 1948. godine kao Arhivsko središte u Zaječaru i obuhvatao je područje 9 srezova. U nadležnosti arhiva sada su grad Zaječar i opštine Boljevac i Knjaževac. U depoima arhiva nalazi se oko 3000 dužnih metara arhivske građe razvrstanih u 485 fondova i zbirki dokumenata. Prema rečima direktora ove ustanove Velibora Todorova, ova izložba je veoma značajna.

Kada se radi o ovakvim godišnjicama, napravimo neku retrospektivu onoga što smo radili u prošloj godini i prikažemo  neki plan  šta od nas kulturna javnost  može da očekuje u ovoj”, kaže Todorov.

“  Prošla godina je obilovala velikim brojem dogadjaja, imali smo jubilej od 70 godina, imali smo 8 izložbi, 2 promocije zbornika, 5 izdanja knjiga publikacija Istorijskog arhiva, posetio nas je američki ataše za kulturu, kao I francuski ambasador koji je otvorio izložbu u Zaječaru. Ono što je najbitnije, za Dan arhiva imali smo posetu ministra kulture koji je na neki način promovisao i podržao dva izdanja koja su tog dana prezentovana javnosti, a radi se o monografiji Istorijskog arhiva i još jednoj publikaciji, a tog dana smo imali i izložbu i akademiju. U medjuvremenu sredili smo dvorište arhiva, renovirali Galeriju Istorijskog arhiva, a u vidu 5 projekata Ministarstva kulture promenili prozore i vrata u poslovnom delu zgrade arhiva, a sredili smo i podove u depou i to su sve veliki projekti, milionski projekti,a imali smo i dve knjige koje smo publikovali u izdanju Arhiva, a uz podršku Ministarstva kulture. Sveukupna vrednost je preko 8 miliona, a priznaćete da je to jedan veliki budžet. Bilo je još mnogo toga, obeležili smo i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i tako dalje,” naveo je Todorov.Izložba se može razgledati u naredne tri nedelje.