11 + 3 =

3 × two =

Ukoliko ste fan vojnih igara, taktičkih veština i adrenalinskih naboja, onda ste verovatno do sada čuli za airsoft, taktičnu igru u realnom vremenu, nalik paintboli-u, ali verovatno niste imali pojma da ekipa softbola pod nazivom Fear factory, postoji baš u Zaječaru. U to ste mogli da se uverite prošlog vikenda na gradskom skveru kada je ekipa Fear factory-a predstavila svoju organizaciju (ukoliko ste samo ovlaš prošli pored njihovog štanda, sigurno ste pomislili da je reč o promociji policije ili vojske), ali je zapravo reč o igri, koja je u poslednjih nekoliko godine postala neverovatno popularna u Srbiji naročito među mlađom populacijom.
Airsoft je vojno simulacijski sport, odnosno igra nastala u Japanu, tako da se u biti oslanja na samurajske kodekse, najlakše je opisati kao realnu verziju kompjuterskih igrica poput  „Counter strike“ odnosno  „Call of duty“. Tako da ukoliko volite vojne strategije, tačnije simulacije vojnih intervencija, a pri tom ste uvek željni adrenalina, i taktičnog nadmudrivanja u uniformama, airsoft je definitivno pravi izbor za vas. Omogućuje vam druženje, fizičku aktivnost, kao i jedinstven i najrealniji način doživljaja pucačkih igara, kao i sprovođenje strategija, u dogovoru sa team liderima, u prevazilaženju vojnih problema i scenarija. U svemu ovome vam pomažu tim lideri, čija je uloga u igri da organizuju duele, pronalaze lokacije, kao i da koordinišu svoje timove tokom igre kako bi ekipa ostvarila svoj cilj – da ostanu nepogođeni tokom igre.
Upravo nas kroz Fear factory vodi Dejan Todorović, jedan od zaljubljenika i lider  tima Fear factory-a.

„Fear factory postoji od 2012- te  godine i u ovih šest godina  okuplja entuzijaste ovog sporta  u Zaječaru. Želja za igrom i timskim radom je presudna za bavljenje airsoftom,skoro sve vreme provodite u prirodi sa priljateljima“- Dejan Todorović

Iako je sličan paintbollu, airsoft se razlikuje pre svega po zaštitnoj opremi, odnosno a kuglicama za gađanje, koje su manje nego u paintbollu (samim tim ne ostavjaju upečatljive modrice), tu su naravno i realne replike oružja, dok su obavezni deo zaštite lica tokom igre silikonske naočare. Tako je olakšana mobilnost i pokretljivost kod igrača, kao i efekat pravih oružanih obračuna.


Do opreme za airsoft može se doći preko brojnih sajtova, i njihova cena varira od toga šta zapravo kao igrač želite. Da li ćete u okršaj krenuti sa pištoljima, automatskom ili snajperskom puškom je isključivo na vama. Takođe, po rečima Dejana Todorovića suparničkog igrača možete neutralisati tako što ćete mu se vešto prikrasti i dodirnuti rukom, to je takozvani „silent kill“. U nekoj ekonomičnoj  varijanti za početak bavljenja ovim sportom trebalo bi izdvojiti oko 150 eura, ali kako naglašavaju članovi tima Fear faktory svaki sport ima svoje troškove.
Kako god bilo airsoft, kao igra u realnom prostoru i vremenu će vam posle prvog treninga dobrano razrdmati  vijuge i tetive pošto je svojevrsni miks brzog ramišljanja u konstantnoj kretnji i timskog duha, pošto za pobedu nad suparničkim timom će vam pored preciznosti i hitrosti, biti potreban dobro osmišljen i realizovan plan vaših saboraca iz tima.
Airsoft kada se pojavio u Srbiji okarakterisan je kao „legalno ludilo“, što zbog realnih replika oružja, što zbog adrenalinskih šokova koje svakako možete da doživite u ovoj igri, ali važno je imati na umu da je reč o itekako bezbednoj igri, koja nema nikakve veze sa nasiljem.

Lokacije na kojima Fear factory ima svoje treninge variraju od naših potreba, najčešće je reč o otvorenom prostoru i nadmetanja su nekako rezervisana za šumu, ali u planu nam je da se oprobamo u napuštenim hangarima ili fabrikama. Najbitnije je da ko god želi da postane član Fear factory tima to može da učini prijavom na FB stranicu o  Fear factory Zaječar  dok je članarina na mesečnom nivou iznosi samo 500 rsd“. – Dejan Todorović. 

Na kraju, Bernard Šou je davno rekao „Mi ne prestajemo da se igramo zato što starimo, već starimo zato što prestajemo da se igramo“, i ukoliko vam vojne i taktičke igre privlače vašu pažnju, volite prirodu, uzbuđenje i timski ste igrač, onda je pravo vreme da se upoznate sa airsoft-om, a boljeg mesta u Zaječaru od Fear Factory-a nećete sigurno naći.