4 × 3 =

four − one =

Zaječarska Gimnazija će naredne školske godine upisati drugo specijalizovano IT odeljenje.

“Kako bi se osmaci sa teritorije zaječarskog i borskog okruga na najbolji način pripremili za prijemni ispit u ovoj školi se organizuje besplatna pripremna nastava evo već mesec dana”, istakao je direktor škole Srđan Stanojević.“Pored tradicionalnih gimnazijskih predmeta postoje i posebni predmeti koje će pohadjati ovi djaci. Ti novi posebni predmeti su: programiranje, primena računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme i web programiranje. Ovi predmeti će osposobiti učenike za uspešan nastavak obrazovanja u oblasti programiranja i računarstva ali će im i omogućiti sticanje kompetencija rešavanja svakodnevnih problema upotrebom IT alatki. IT odeljenja imaju po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Odeljenje  sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku mogu upisati maksimalno 20,a minimalno 15 učenika”, naglasio je Srđan Stanojević.

„Polagaće se zadaci iz matematike naprednog, ali i srednjeg nivoa dok se za pripremu koriste zbirke za maturski ispit.Planiramo da od utorka,23 aprila obiđemo gradove u oba naša okruga“, naglasio je Stanojević.

“23. aprila bićemo u Knjaževcu, da predstavimo taj smer osmacima iz Knjaževca i Sokobanje. U sredu, 24.aprila idemo u Bor, u četvrtak ćemo biti u Kladovu, Donjem Milanovcu i Majdanpeku”.Ovakva zanimanja su danas vema tražena u gotovo svim oblastima. IT sektor je jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji i rastao je stopom od preko 20% svake godine, sa jakim potencijalom za budući rast. Taj sektor trenutno zapošljava oko 20.000 radnika. Posečna plata po radniku u IT sektoru je visa nego u drugim privrednim granama.

Prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita  obaviće se od 13 do 17 maja ,od 9 do 14 sati u Zaječarskoj Gimnaziji.Potrebno je da učenici popune prijavu za polaganje, koju mogu preuzeti sa sajta Ministarstva prosvete. Prijemni ispit obaviće se  2 juna, a svi zainteresovani više informacija o samom smeru mogu naći na sajtu Ministarstva prosvete za specijalizovana  IT odeljenja ili u zaječarskoj Gimnaziji.