seventeen − fifteen =

4 × three =

Sajber prostor  i internet otvorili su nam mnogobrojne i neslućene mogućnosti. Internet je postao vitalan za društveni, sociološki i ekonomski razvitak.

Prednosti učenja na daljinu, brza međukontinentalna komunikacija, efektivno poslovanje putem Interneta i razvoj državne ekonomije, otvaranje novih radnih mesta uz razvoj IT sektora, svakako su veliki benefiti, kao i činjenica da se u roku od samo nekoliko sekundi jednim klikom mogu dobiti sve informacije koje su nam u trenutku potrebne, olakšali su funkcionisanje društva.

Svet je umreženiji i povezaniji nego ikada, jer internet je nadnacionalan, a u sajber prostoru ne postoje granice. Internet je promenio načine na koje preduzeća posluju, vlade funkcionišu, ljudi žive, mladi razmišljaju.

‘’Mreža svih mreža’’ je trebala da nam osigura bolju, mirniju budućnost. Međutim, u stvarnosti to nije tako, ističu stručnjaci.

Zaštita dece i mladih na internetu postaje goruće pitanje u Srbiji. Broj kriminalnih aktivnosti koje direktno ugrožavaju decu i mlade ljude raste. Sve rašireniji oblici sajber kriminalnih aktivnosti poput krađe identiteta i informacija, zatim sve raširenija dečija pedofilija, sajber maltretiranje, vršnjačko nasilje, samo su neke od negativnih aktivnosti.

Kao što sa uzrastom raste učestalost aktivnog korišćenja Interneta, digitalnih uređaja i učestalost rizičnog ponašanja, tako raste i učestalost digitalnog nasilja i broj učenika koji su u njega uključeni.

Problem leži u nedovoljnoj obazrivosti i neinformisanosti kako mladih korisnika, tako i njihovih roditelja. Digitalno obrazovanje učenika osnovnih i srednjih škola mora biti sastavni deo i školskog programa na nacionalnom nivou.

Najčešće opasnosti za decu i mlade u sajber prostoru su:

  • lako dostupni uznemirujući sadržaji poput slika, informacija,video spotova
  • mogućnost iskorišćavanja i manipulacija u seksualne svrhe
  • sve raširenija pedofilija na Internetu i seksualna eksploatacija
  • deljenje ličnih informacija sa nepoznatim ljudima
  • mogućnost kidnapovanja –upoznavanje sa nepoznatim ljudima koji se kriju iza lažnih profila
  • mogućnost pridruživanja različitim sektama, kriminalnim organizacijama, terorističkim grupama, neonacističkim grupama…
  • sajber maltretiranje

 

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“