fifteen + 6 =

10 − 7 =

Osmo po redu plivanje za Bogojavljenski časni krst – Zaječar 2020, održano je u nedelju 19. januara na Popovoj plaži.

Srpska pravoslavna eparhija Timočka i Grad Zaječar i ove godine su dakle na Popovoj plaži u Zaječaru, uz molitvu i blagoslov episkopa timočkog gospodina Ilariona, organizovali, centralnu proslavu Timočke krajine, u svečanom plivanju za Bogojavljenski časni krst.

Prijavljeno je bilo 28 plivača, međutim sedam je prema preporuci komisije Zdravstvenog centra Zaječar, a posle lekarskog pregleda odustalo, pa se na startu ove jednistvene trke našao 21 učesnik iz Zaječara, Kraljeva, Teslića, Bijeljine, Bugojna, Kragujevca, Travnika i Sarajeva. Prva među jednakima bila je Ivana Milojković (35) iz Zaječara, majka dvoje dece, koju su ostali učesnici, džentlmenski pustili da prva stigne na cilj.

A po završetku plivanja svi su gromoglasnim aplauzom nagrađeni od velikog broja prisutnih vernika nabali Popove plaže, koje ni hladno vreme nije sprečilo da i ovog puta isprate ovu tradicionalnu manifestaciju.

Svečanost je počela jutarnjom Svetom arhijerijskom liturgijom u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, a potom je u porti Saborne crkve, obavljeno i veliko vodoosvećenje.

Nakon toga duga kolona vernika u litiji je prošla kroz centar grada, sve do Popove plaže, gde su u prisustvu velikog broja građana, potom školaraca iz osnovnih i srednjih škola, sportista iz zaječarskih sportskih kolektiva, kao i drugih uvaženih gostiju i vernika, koji su prisustvovali viteškom plivanju za Časni krst, a potom i prigodnom kulturno umetničkom programu, uz spremljeno posluženje za koje je bilo zaduženo Udruženje izviđača „Đorđe Simeonović“ i Turistička organizacija. Bilo je za svakoga po nešto, od čaja, grejanog vina i rakije,  do raznih pita i gulaša.

Ivani Milojković, kao nosiocu Bogojavljenskog krsta, za nagradu je pripao pozlaćeni krst, dar Eparhije Timočke, koji joj je uručio episkop Ilarion, dok je zlatnik sa slikom Krsta i istorijskom beleškom dodelio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Da sve protekne kako to i dolikuje Bogojavljenskom plivanju za časni krst, veliki doprinos dali su Sportski savez grada Zaječara, JKP „Timok održavanje, Pozorište „Zoran Radmilović“, Vatrogasno-spasilačka brigada, Zdravstveni centar Zaječar, Policijska uprava Zaječar, Komunalna policija, Odred izviđača „Đorđe Simeonović“.