11 + 12 =

5 × five =

Davne 1982. godine započela je priča o Rtnju na najveći Hrišćanski praznik- Božić. Javila se ideja koja neprekidno traje već 35 godina. Rtanj, sveta planina, poznata po rtanjskom čaju, vanzemaljcima, piramidi i podzemnim tunelima je nešto što svaki planinar mora barem jednom da iskusi. Zima ili leto, noć ili dan, svejedno je. Teži Sever ili jakši Jug vode do ,,Šiljka,, i kapele posvećene Svetom Đorđu koju je izgradila jevrejska porodica Minh vlasnik rudnika Rtanj.

Tokom svih ovih godina Božićni uspon je posetilo preko 6000 planinara iz celog Sveta, neki čak i više od 15 puta, za šta su dobili i plaketu društva. Tradicija u Srbiji i početak jedne uspešne planinarske godine, već godinama je isti- popeti se na Rtanj za Božićni uspon.

Okupljanje učesnika i otvaranje akcije biće održano u motelu “Balašević” do 8.30 časova. Uspon do vrha “Šiljak” biće moguć iz dva pravca, severnog – od separacije Mirovo, i južnog – iz naselja Rtanj. Stazu će, kao i svake godine, obezbeđivati pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije.