20 − 8 =

14 + three =

Povodom Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ koji se u čast velikog glumca, organizuju 28. put, u Ateljeu 212 u Beogradu, održana je pres konferencija.

Vladimir Đuričić, direktor Festivala i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ upoznao je novinare sa programom ovogodišnjeg festivala koji će se u Zaječaru održati od 18. do 25. oktobra, kao i sa pratećim programom.

Festival će 18. oktobra otvoriti predstava zaječarskog pozorišta „Petra“ po tekstu i u režiji Irfana Mensura, sa majkom i ćerkom, Tanjom Bošković i Lanom Karaklajić u glavnim ulogama, a publika će narednih dana imati prilike da vidi najbolje ovogodišnje predstave iz Srbije i regiona.

zaječarsko pozorište

To su koprodukcija Кazališta “Ulysses” iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta „Кo se boji Virdžinije Vulf“, „Dok nas smrt ne rastavi“ beogradske Radionice integracije, predstava sarajevskog Кamernog teatra 55 „Sjećaš li se Doli Bel“, beogradskog Ateljea 212 „Petrijin venac“, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, beogradskog Zvezdara Teatra „Osama – Kasaba u Njujorku“, kao i koprodukciju grada domaćina i Narodnog pozorišta Priština „Žene iz Troje“.

Đuričić je istakao da su se karte za glavni festivalski program prodale za samo jedan dan.

„Poseban kvalitet festivala je i to što smo u okviru Zoranovih dana prošle godine pokrenuli novi Festival malih pozorišnih formi, naglasio je Đuričić. Ove godine ga otvara Mia Begović svojom monodramom “Sve što sam prešutjela”, a zatvara ga Dušanka Stojanović Glid predstavom „Kod kuće/ Kabul“.

Između njih publika će moći da pogleda vrhunske predstave: „Krojcerova sonata“ u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Vlade Keroševića,“Lov na srne“ autorsko delo Srne Lango, „Spavaju li ribe”, u izvođenju Vjere Vidov koja dolazi iz Istre.

Ove godine uspostavili smo saradnju i sa pozorištem iz Temišvara, odakle nam dolazi „Don Žuan iz Leušića“u izvođenju Marka Adžića, rekao je direktor festivala.

U pratećem programu publika će moći da pogleda predstave pozorišta Moruzgva iz Zagreba i pozorišta iz Virovitice, kao i izložbe slika Miloša Šobajića i Draga Simića, selektora Likovne kolonije Gamzigrad. Đuričić je zahvalio Milošu Šobajiću što je zaječarskom teatru poklonio svoju sliku na kojoj je prikazan Zoran Radmilović kroz svoje najznačajnije uloge.

U okviru pratećeg programa festivala , biće obeležen i jubilej velikog prijatelja i savremenika Zorana Radmilovića , glumca Milana Cacija Mihailovića koji ove godine obeležava 70 godina života i 50 godina rada.

Predsednik stručnog žirija Festivala Nebojša Bradić podsetio je da su “Dani Zorana Radmilovića“ prolazili kroz različite faze u svojoj istoriji , od onih blistavih do onih koje bismo radije zaboravili. Poslednje edicije festivala ukazuju na to da za njegovu budućnost ne treba brinuti s obzirom na repertoarski programski profil: kvalitetne predstave, interes publike i atmosferu koja se tih dana stvara u Zaječaru.

Predsednik Umetničkog saveta festivala i predsednik Stručnog žirija 2. Festivala malih pozorišnih formi Ivan Bekjarev je naglasio da je ovogodišnja selekcija fantastična i da će publika uživati u izvođenju monodrama od strane vrhunskih umetnika. Bekjarev je najavio da će naredne godine u Zaječaru svoje stihove posvećene Zoranu Radmiloviću govoriti pesnik i glumac iz Zagreba Enes Kišević, veliki Zoranov prijatelj.

Milan Caci Mihailović je u susretu sa novinarima u Ateljeu 212 naglasio da je u Zaječaru prvi put bio sa Zoranom, kada su odigrali Radovana Trećeg, a posle je nebrojeno puta odlazio zbog Zorana, zbog festivala i zbog prijatelja kojih je sve više. Prilikom odlaska u Zaječar gde se uvek oseća prijatno, prvo obiđe trg kod biblioteke gde se nalazi spomenik Zoranu Radmiloviću, koji prema oceni Mihailovića verno prikazuje Zorana kao Radovana III.