twenty + 8 =

four × three =

Evropska noć istraživača održaće se u našoj zemlji jubilarni, deseti put 27. septembra, a ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada – čak 29, među kojima i Grad Zaječar.

U okviru Evropske noći istraživača zanimljiva naučna zabava biće priređena u zaječarskoj Gimnaziji gde će zainteresovani moći da učestvuju u STEM kvizu. Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika i to je zapravo akronim sastavljen od reči science, technology, engineering i mathematics (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Dešavanje počinje 27. septembra u 19 sati, a druženje se nastavlja i dan kasnije od 18 sati, kada će biti organizovane društvene igre.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja nas globalno povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjima kako nam internet pomaže da se globalno povežemo ili kako se nauka povezuje kroz međunarodne projekte u cilju rešavanja nekog problema.

Prva Noć istraživača u Srbiji održana je 2010. godine u Novom Sadu, kada se okupilo više od sto istraživača da deci i zainteresovanim sugrađanima omoguće da dožive i iskuse nauku.

Najveća naučna zabava u Evropi održaće se istovremeno u više od 370 gradova, a očekuje se da će biti premašen i prošlogodišnji broj od neverovatnih milion i po posetilaca.

Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina, potpuno besplatni.

 

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“