2 × 5 =

1 × four =

Okružena planinama Istočne Srbije, nedaleko od Zaječara, u blizini Gamzigrada nalazi se Feliks Romulijana (Felix Romuliana), carska palata rimskog imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimijana, koja je 2007. godine uvrštena na UNESKO listu svetske kulturne baštine.

Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. g.).

Po majci Romuli nazvao ga je Romulijana (Romuliana).

Podignuta je u toku 3. i 4. veka naše ere. Na brdu Magura, jedan kilometar istočno od palate nalazi se sakralni kompleks sa ostacima dva mauzoleja i dva tuluma, gde su Galerije, inače zet i posinak cara Dioklecijana i njegova majka sahranjeni.

Krajem 4. veka Romulijana je zapuštena, da bi posle provale Gota, Huna i Avara postala malo vizantijsko naselje koje se pod nazivom Romulijana pominje u spisku mesta obnovljenih u vreme Justinijanove vladavine.

Poslednji put Gamzigradski dvorac je oživeo kao utvrđeno slovensko naselje u 11. veku.

Carska palata je najočuvaniji primer Rimske dvorske arhitekture, a grad su činili: carska palata, mali hram, veliki hram, horeum, terme…

Ako do Stare planine krećete iz pravca Zaječara ili vas na neki drugi način put nanese u tom pravcu, ne propustite priliku da se upoznate sa jednim grandioznim spomenikom, važnim svedokom istorije ovih prostora, koji je čitavih 17 vekova nakon osnivanja, zaokupio pažnju i svetske javnosti i konačno se našao na Uneskovoj listi kulturne baštine, gde mu je odavno i bilo mesto.

Moćan grad, koji se prostire na 6,5 hektara, sa 20 utvrđenih kula, unutar koga se nalazila raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i druge građevine.

Podni mozaici se smatraju ravnima najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.

Ovaj arheološki lokalitet godišnje poseti preko 50.000 turista.

Lokalitet je otvoren za posetioce:

u sezoni: 1. april – 31. oktobar

ponedeljak – petak: 08-18h
subota: 09-18h

van sezone: 1. novembar – 31. mart

ponedeljak – petak: 08-16h
subota: 09-15h

Organizovane posete mogu se ugovoriti preko Narodnog muzeja u Zaječaru.