17 + 8 =

8 − four =

Film “Bilo gde” mladog srpskog režisera,inače Zaječarca, Aleksandra Aleksića osvojio je prvu nagradu na prestižnom filmskom festival u Daki.U konkurenciji 685 filmova iz 71 zemlje, kratki desetominutni film “Bilo gde” reditelja Aleksandra  Aleksića osvojio je 1. nagradu. Na ceremoniji održanoj sredinom marta u Domu Ujedinjenih nacija u Beogradu, Hans Friedrich Schodder, predstavnik Agencije za izbeglice UB u Srbiji, uručio je Aleksiću trofej Međunarodnog univerzitetskog festivala kratkog filma u Daki.

Steven Corliss, predstavnik UNHCR-a u Bangladešu,čestitao je Aleksandru navodeći u video-poruci da nas film “Bilo gde” uči najvažnojoj lekciji “da su izbeglice ljudi poput vas I mene.” Gosti ceremonije su posebno istakli veliku umetničku vrednost filma,jer ovo ostvarenje,kako su objasnili, veoma učinkovito prenosi važnu istinu.

“Hvala vam što ste pokazali ljudsko lice izbegličke krize u Srbiji,Evropi I drugde I našoj zajedničkoj humanosti”,dodao je gospodin Schodder.Podstaknut time što je osvojio nagradu među oštrom konkurencijom, Aleksić je potvrdio da će pokušati da nastavi da izražava važne društvene teme kroz snažan medij filma.

“Zahvaljujem predstavnicima IIUSFF-a I UNHCR-a iz Dake na njihovom trudu da pošalju nagradu, kao I predstavnicima UNHCR-a u Beogradu koji su organizovali ceremoniju. Drago mi je da je osoblje UNHCR-a I UN-a bilo u mogućnosti da vidi film I da sam imao priliku da objasnim kako je došlo do toga I čujem šta to njima znači,” rekao je Aleksić. 2018.godine Agencija za izbeglice UN-a podržala je Filmsko društvo (DUFS) sa Univerziteta u Daki za dodavanje segmenta “Kratki film o izbeglicama” na svojoj godišnjoj Međunarodni univerzitetski kratkometražni festival (IIUSF).

 

 

Izvor/foto:RadioMagnum