four + seven =

5 × one =

Da se razumemo ljubavno-porodična saga dinastije  Pavlović nije uzeta u pežorativnom kontekstu.

Dani oko Nove godina  sa sobom donosi  specifično božićno i praznično raspoloženje i nakon „najludje noći“ najveći broj ljudi zapravo pokušava da ugrabi dan-dva odmora, a u tim poduhvatima ponekad najbolje pomognu melanholične komedije i romance, koje imaju dodatnu težinu u vreme Božića.

Stoga smo vam pripremili filmove uz koje možete da se ušuškate uz salep, vruću čokoladu ili kakav mafin.

  • Sam u kući (oba dela) – Godinama najuzbudljivaja komedija na temu Božića, za sve rođene pre devedesetih izličito je spominjati kolika je velika glumačka bravura Macaulay Culkin -a (čija karijera nakon ovih ostvarenja i nije nastavila zvezdanom putanjom), ali su oba ostvarenja postali filski klasici. Idealan serijal za pokaziti vašoj deci, ako to već niste uradili. 

 

  • Nevaljali Deda Mraz (Bed Santa) – Ukoliko volite antiheroje kao protagoniste božićnih priča, onda će Bili Bob Torton savršeno zasladiti vaše filmske novogodišnje apetite. Inače snimljen je i drugi deo ovog ostvarenja, ali topla preporuka je da ga preskočite, ukoliko želite da sačuvate lepa sećanja na prvi.

 

  •  Gremlini (Gremlins) – „Šta god da radite ne hranite ih posle ponoći“, treš SF lajt horor, ako bi morali da kategorizujemo čuveno ostvarenje Džoa Dantea, iako snimljen pre skoro 40 godina i dalje film sa specifično kultnim šmekom, barem njegov prvi deo.

 

  • Ustvari ljubav  (Love actually) – Da pokvarimo prosek američkim izdanjima, po mnogima možda i najbolja romantična komedija sa božićnom tematikom, okupila je krem britanskog pop glumišta, i napravila film za udzbenike sa „wow“ božićnom tematikom. Ili jednostavno što bi u filmu otpevao Bil „Božić je u vazduhu).

 

Photo by Srikanta H. U on Unsplash