four × 2 =

7 − two =

Svečanim defileom učesnika, u Zaječaru je 10. septembra počeo III Međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva „Art zona za sve“.

„Suština festivala je u upoznavanju učesnika i razmeni iskustava, da svi vide da se suočavaju sa istim problemima koji ih vežu, ali i da imaju uspeha u svom radu i stvaralaštvu.

Za decu sa smetnjama u razvoju ovaj festival mnogo znači“, istakla je Selena Ristić Vitomirović iz zaječarskog Dečijeg centra.

Prvog dana festivala, nastupili su mladi bubnjari „Dečijeg centra“, Velislav Velčev iz Sofije, Mara Bošnjak iz Novog Sada, Robert Gaborakipov, korisnici Centra za dnevni boravak „Mara“ iz Niša, polaznici „Montesori radionice“ Dečijeg centra Zaječar i članovi Udruženja „Živimo zajedno“ iz Beograda, koji su izveli inkluzivnu operu „Časovničar“.

„Opera ,,Časovničar’’ Udruženja „Živimo zajedno“ iz Beograda, je prva na Balkanu, koja je rađena sa slepim i slabovidim osobama, u glavnim ulogama.

Drugog dana festivala, u zaječarskom Dečijem centru, od 16.00 do 17.30 biće organizovana radionica „Pletenje rukama“ koju će voditi Sonja Simeonović.

Nakon završetka radionice, na sceni „Art zone za sve“ nastupiće:

Milica Ilić, učenici ŠOSO „Jelena Majstorović“ iz Zaječara, članovi Udruženja „Duga“ iz Negotina, učenici Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“, glumci teatra „Geto“ iz Gračanice, glumica Tanja Josić iz Novog Sada.

Organizator Festivala je Dečiji centar Zaječar, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i pokroviteljstvo Grada Zaječara.