6 + two =

five × two =

Roditeljstvo je jedan od najvećih izazova današnjice. Roditeljima se često čini da pravilan odgoj i razvoj njihove dece u vremenu ekspanzije interneta i društvenih mreža predstavlja donkihotovski poduhvat. Ipak, organizacije poput škole mentalne aritmetike „Malac Genijalac“ nam pokazuju kako uz igru i japanske obrazovne metode, možemo lako izaći na kraj sa nedovljnom koncetracijom i pažnjom naših mališana i kako možemo prebroditi već „tradicionalne“ stereotipe da je matematika glavni  bauk u školama. O mentalnoj aritmetici, radu sa decom, hikari metodama , kao i o svim pogodnostima koje sa sobom donese klupe za najmlađe u školi Malac Genijalac, razgovarali smo sa učiteljicom i predavačom mentalne aritmetike Jelenom Manojlović.

Za početak hajde da preciznije  objasnimmo pojam mentalne aritmetike.

Najednostavnije predstavljanje, odnosno pojašnjenje pojma i procesa mentalne aritmetike bi bio „trening za um, odnosno mozak“. Kao što sportisti treniraju svoje telo za bolje rezultate, tako i mentalna aritmetika trenra obe hemisfere mozga. Uz pomoć proverenih i dokazanih metoda mentalna aritmetika uvežbava, odnosno trenira i levu i desnu hemisferu mozga. Leva hemisfera je zadužena za prijem i obradu informacija, dok je desna hemisfera mozga zadužena za imaginaciju, zamišljanje brojeva i izvodjenje računskih operacija i vraćanje informacije levoj. Najefikasniji misaoni i logički procesi postižu se  izbalansiranim radom obe hemisfere.

Kako je nastala mentalna aritmetika?

Sam progrma vodi poreklo iz Japana, koji važe za jedna od pametnijih  naroda na svetu, sa prepoznatljivo efikasnim obrazovnim sistemom, što dokazuje i njihova skoro pa stalno prisustvo na pobedničkom podijumu na takmičenjima iz matematike i aritmetike. Program po kome je nastala škola mentalne aritmetike zove se „hikari“ , što u slobodnom prevodu znači svetlost i simbolizuje buđnje mentalnih ćelija kod dece. Inače u Japanu se hikari metod predstavlja deci u ranom detinjstvu odnoso sa tri-četiri godine.

Koliko trenutno postoji škola mentalne aritmetike kod nas i kako funkcioniše njihov rad ?

Trenutno Malac Genijalac broji preko 75 školica , takođe franšiza hikari nastavne metode se nalaze i u regionu: Makedoniji, Švajcerskoj, Slovačkoj, Hrvackoj, što govori o razvijenom, razgranatom, i pre svega efikasnom internacionalnom obrazovnom metodom. Shodno tome, polaznici školica mentalne aritmetike su često na regionalim, državnim i internacionalnim takmičenjima. Aprila meseca ćemo održati regionalno takmičenje kvalifikacionog karaktera, sa koga će polaznici sa najboljim rezultatima učestvovati na medjunarodnom takmičenju u Beogrdu.

Razvijanje takmičarskog duha kod dece najbolje se postiže  kroz česta nadmetanja. Na kojim sve događajima su bili prisutni naši Malci Genijalci?

Na poslednjem održanom drugom po redu takmičenju u  mentalnom računanju u Zaječaru, koje smo organizovali decembra prošle godine,  zlatne medalje su uzeli  Valeri Grujić i Ana Milanović, srebrnu Luka Rodić a bronzane Lana Ćebić i Marija Dimitrijević. Dok su najsjajnija odličja na pismenom delu nadmetanja osvojili :Maša Živković zlatnu medalju , srebrnu Mateja Đorđević,a Valeri Grujić, Luka Rodić i  Lazar Đorđević su svoje vitrine okitili bronzanom medaljom. Takođe prošle godine smo bili prisutni na letnjem kamp u Lepenskom Viru, odnosno učestvovali na svm festivalima nauke u Timočkoj Krajini.

Koji su sve benefiti kod dece nastaju pohađanjem škole mentalne aritmetike?

Pored momentalnih poboljšanja u zaključivanju i računanju, koji se direktno odražavaju na veću pažnju i rezultate u srodnim naukama kao što su matematika i algebra, deca povećavaju svoj nivo samopouzdanja, jer su sigurnija u svoj rad. Takođe časovi im omogućuju viši stepen socijalizacije, kao i razvijanje takmičarskog duha. Sve ove stvari su itekako bitne za pravilan razvoj dete, pošto u današnjem vremenu usred ekspanzije interneta i multimedijske ere, sve veći broj dece ima problema sa aktivnom pažnjom, kao i koncetracijom, što direktno dovodi do stidljivog, nesigurnog i asocijalnog ponašanja.

Kako je organizovana nastava u školici Malac Genijalac?

Nastava se sprovodi jednom nedeljno, vikendom u trajanju od tri školska časa, pored obaveznih časova, takođe po potrebi organizujemo nadoknatu predavanja, kroz naš rad posebano polažemo pažnju da na časovima imamo vremena da deci pristupamo kroz individualni rad. Postoje dva radna programa Nimikon za decu od 3 do 5 godina i Hikari za decu od 5 do 13 godina. U okviru Hikari programa deca su podeljena prema uzrastu na najmlađe predškolce (deca uzrasta od 5 i 6 godina), zatim grupa srednjeg uzrasta za decu od 7 i 8 godina, kao i najstarija grupa dece uzrasta od 9 do 13 godina.

I zasigurno jedna od najbitnijih informacija : Do kada traje upis u školu mentalne aritmetike i gde roditelji mogu da se dodatno informišu?

Upis novih polaznika školice menatlne aritmetike, Malac Genijalac, je u toku i pored januarskog roditelji svoju decu mogu upisati i u septembarskom roku. Malac genijalac se nalaza u ulici Nikole Pašiča br.75, a sve informacije o upisu, školi i našem programu možete dobiti na telefon 062-241 615, odnosno na našem sajtu www.malacgenijalac.com i facebook stranici MalacGenijalacZajecar.