four × 5 =

8 − six =

Iza ćoška: Možete li se predstaviti našim čitaocima?

Mladen: Ja sam Mladen Šljivović, trenutno sam zaposlen kao nastavnik u Desanki i Gimnaziji. Mogu reći, da se trenutno time najviše i bavim. Pedagoškim radom u fizici. Pored toga, nagrađivan sam autor književnosti. Neko vreme sam vodio i dramsku sekciju. Ambasador sam projekta “Scientix”. To je to u najkraćim crtama.

 

Iza ćoška: Koje ste sve nagrade osvojili za pisanje, iz fizike i pedagoškog rada?

Mladen: Što se tiče pisanja, najvažnija nagrada je “Matićev šal”,  za prvu knjigu poezije koju sam izdao, “15 razglednica za 12 adresa”. Ta knjiga, dobila je te godine 4 nagrade. Najpre u rukopisu nagradu na festivalu u Zaječaru, pa u Bijelom Polju, a po objavljivanju Matićev Šal u Ćupriji, i “Aladin Lukač” u Novom Pazaru, a bila je i u užem izboru za nagradu “Risto Ratković” takođe u Bijelom Polju. Sa tom prvom knjigom je zaista napravljen jedan veliki proboj. Kasnije sam se prebacio i na priče. Tu sam dobio nagrade na “Nušićijadi”, dve godine za redom. Dobio sam nagradu “Andra Gavrilović” u Svilajncu, do koje mi je posebno stalo.

Što se tiče fizike, tu bi trebalo puno vremena da se sve nabroji. To su uglavnom nagrade mojih učenika, ja tu dođem samo mentor, neka vrsta trenera. Trenutno moji učenici i ja, imamo 26 republičkih nagrada. Po broju nagrađenih učenika u poslednjih 5 godina, ja sam drugi nastavnik u Srbiji. Radili smo i na jednom projektu zajedno sa učenicima iz Španije i uspeli smo da budemo među 4 tima koji su se najbolje pokazali, pa smo imali priliku da posetimo Cern.  Još jedna stvar na koju sam jako ponosan, ove godine jedna od mojih učenica Aleksandra Petković je uspela da uđe u tim koji je predstavljao Srbiju na međunarodnom takmičenju u Pekingu. Za manje od jednog poena im je izmakla treća nagrada. Ona je trenutno u Nišu, ali i dalje dolazi da radimo zajedno. Kao i mnogi naši učenici.

mladen fizika

Voleo bih da navedem i ovo što trenutno radim, a to je karijerno vođenje i savetovanje. Ja sam koordinator tima u gimnaziji od pre malo više od godinu dana. I za to vreme uspeli smo da kreiramo dve nove aktivnosti. Jedna je nagrađena priznanjem za jednu od najboljih aktivnosti u Srbiji, a dobila je i priznanje za jednu od 10 najboljih aktivnosti karijernog vođenja u Evropi. Tako sam imao prilike da otputujem u Brisel na dodelu nagrade. Prošle godine smo organizovali  STEM pešačku turu koja je takođe nagrađena u Evropi. Dobila je drugu nagradu za najbolji primer prakse karijernog vođenja u Srbiji. Moj tim za sve ostale aktivnosti je uzeo i drugu nagradu na sajmu školskih timova, tako da sam zbog toga imao priliku da odem na studijsku posetu u Notingem, da vidim kako oni tamo rade. Jedna od naših aktivnosti, je ušla i u izbor najboljih vannastavnih aktivnosti, odnosno, u bazu koju radi Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja. Većina tih stvari su se dogodile od septembra prošle do septembra ove godine.

U jednoj godini Notingem, Cern, Brisel, osam republičkih nagrada, dve evropske, tri za karijerno vođenje…

 

Iza ćoška: Kako to postižete?

Mladen:

Prepoznam talentovane đake, radimo zajedno dok oni žele da radimo. Idemo dokle god oni žele da idemo i uvek se ispostavi da to bude poprilično daleko. U suštini ja ne priznajem umor, mada počinjem da razmišljam da to promenim.

 

Iza ćoška: Koja je ljubav veća, prema pisanju ili fizici?

Mladen: Uh… ne znam. Nervira me što uporno pokušavam da objavim roman, ali nailazim na ćutanje. Nemam povratne informacije o kvalitetu. Taj deo me trenutno najviše kopka. Šta je dobro, a šta loše u njemu? Jako je važno pogledati sebe s vremena na vreme i videti se onakvim kakav jesi. Sa druge strane, fizika daje odlične rezultate. Imam trud koji sam uložio i isplatilo mi se. Lično, kada bih morao da biram između fizike ili književnosti, voleo bih da u književnosti postignem ovo što i u fizici sa učenicima. Ali, nisam siguran da kada bih u književnosti postigao što i u fizici, da li bih voleo da bude obrnuto? Autor sam koji voli da “pomeri nešto” i smesti ga u skroz drugačiji koncept. Volim da menjam uloge i dovodim ih do apsurda. Tako sam Sizifa stavio u fabriku, a Minotaura u preduzeće. Volim da se kroz parodiju igram sa stvarima oko sebe.

Mladen Šljivović fizičar pesnik

Iza ćoška: Gde nalaziš inspiraciju za svoj rad?

Mladen: Škola u koju sam ja išao, nije bila najbolja škola, ma koliko god se trudila da ukaže na suprotno. Lenjost je jedan od neprijatelja koji je pokorio mnoge učenike u celoj Srbiji. Nismo mi velika zemlja da smemo da prepuštamo talente drugima. Neko mora to da radi, da pomogne tim ljudima, da im bude mentor. Lično ne razumem profesora, lekara… bilo koga, ko kaže da to nije njegov posao. Nemamo mi drugu decu. Voleo bih da mogu da računam na još par ljudi, da podelimo zadatke i da napravimo jednu jaku školu. Da, zapravo, radimo na stvaranju intelektualnog integriteta naše zemlje.

 

Iza ćoška: Koja je Vaša omiljena knjiga?

Mladen: “Klanica 5”  Kurt Vonegata.

 

Iza ćoška: Najlepša uspomena iz detinjstva?

Mladen: Sećam se da dok sam bio na moru, nabavio sam mali plastični kanu. Sećam se da sam veslao, veslao, veslao… sa željom, da odem što dalje od obale.  Kada sam se okrenuo, obala je bila na nekoliko metara od mene. Taj fenomen me često prati i danas. Odlazak sa ocem na njegov posao, radio je u ’’Eroziji’’, pa sam tako imao priliku da vidim jamu pored Bora. Sećam se i momenata kada bi me deda stavio na ramena i tako bismo išli do pekare.

 

Iza ćoška: San koji se za sada nije ostvario?

Mladen: “Ninova” nagrada i objavljivanje romana. Nisam skroman, znam.

 

Iza ćoška: Omiljeni ćošak u našem gradu?

Mladen: Najviše volim svoj ćošak. U svojoj dnevnoj sobi. Odatle mogu najugodnije da gledam televizor, mada više čitam knjige. Nervira me jedino sto mi je wi-fi  tu slab, pa moram da ustajem do kuhinje.

 

Iza ćoška: Vaša poruka drugima?

Mladen:

Apsolutno ne morate da mi verujete u ovo što ću sada reći, ali stvarno govorim istinu. I ono sto vas čeka, kada završite sa školom to nije ništa naspram onog što vas čeka ako stanete sa borbom i postanete deo ovog sivila, ove  mase… ako se stopite tu ste završili karijeru. Samo se nikada ne predajte.