1 + 14 =

4 + 15 =

Istorijski Arhiv u Zaječaru pružao je mogućnost mladim zaječarskim umetnicama Neveni Vićentić i Paulini Aleksić da po prvi put u svom rodnom gradu publici predstave svoje likovne radove.
Nevena Vićentić je diplomirala slikarstvo u klasi profesora Nebojiše Nikolića, na odseku umetnosti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, i za sada ponosno nosi specijlanu nagradu žirija sa Međunarodnog bijenala umetnosti „ARTiJA“ u oblastima radovi na papiru, koji je nedavno održan u Kragujevcu.
Paulina Aleksić rođena je 1999. godine u Zaječaru. Student je Fakulteta umetnosti u Nišu na odseku za grafički dizajn. Član je umetničke grupe „Peta128“ oformljene u decembru 2017. godine od strane 7 studenata Fakulteta umetnosti u Nišu. Sa grupom „Peta128“ izlagala je na 4 izložbe:
„Petar Pan“ – humanitarna izložba održana u januaru 2018. godine u holu Narodnog pozorišta u Nišu, na kojoj je izlagala fotografije i grafike.
„Budi čovek“ – humanitarna izložba grafika održana u martu 2018. godine u Oficirskom domu u Nišu.
„Prva pa peta“ – treća grupna izložba održana u maju 2018. godine u kafe baru „Dvorište“, na kojoj je izlagala kolaže.
„Lost&Found Art zona“ – grupna izložba u okviru festivala „Lost&Found“ u Brestovačkoj banji, održana u julu 2018. godine, na kojoj je izlagala kolaže.

„Kreativni proces umetnika počinje zanosom i sama realizacija svakog pojedinačnog projekta nema preciziran vremenski tok, nekada rad može i da se završi u jednom danu, a nekad je za to potrebno i do mesec dana. Radove koje predstavljam na izložbi „ZAart“ su kombinacija crtanja uglja i akrila, i radujem se što nakon izložbi u Kragujevcu i Nišu, imam priliku da ih prestavim u Zaječaru
, istakla je Nevena Vićentić.

Izložba „ZAart“ još jedanput je pokazala da je grad Zaječar rasadnik kreativnih ideja mladih stvaralaca, koji nailaze na podršku institucija kulture u težnjama da kako grad, tako i publika u njemu, budu prepoznatljivi na likovnoj mapi Srbije.

„Na današnjoj izložbi predstavljam svoje kolaže, i oni su rezultat dugogodišnjeg rada, a inspirisani su društvenom tematikom. Tumačenje mojih radova, ostavljam publici, kao i njihovo ocenjivanje, ono što je za mene bitno je prenošenje mojih pogledan na društvenu tematiku, preko tehnike kolaža“- izjavila je Paulina Nikolić.

Zaječarska likovna publika ima priliku da se sa novim, maštovitim i pre svega kreativnim radovima Nevene Vićentić i Pauline Aleksić upozna do subote 28. jula u galeriji Istorijskog Arhiva u Zaječaru, a ulaz je besplatan.
Zajednički zaključak sa izložbe može da se svede da je Zaječar grad koji je uvek pružao dodatnu inspiraciju za predstavljanje umetničkih radova mladih umetnika koji su u njemu ponikli i napravili svoje prve skice i crteže.

#Zaječar grad u koji se rado vraćam#