8 − 7 =

two × 4 =

Završni ispiti za osnovce, mala matura, počela je danas i trajaće tri dana, do srede u školama u Srbiji.
                                                foto:naucionica.com

Danas su svršeno osnovci polagali test iz srpskog jezika, sutra će iz matematike, a u sredu kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz: hemije, fizike, istorije, geografije, biologije. Testovi se polažu od 9 do 11 sati.Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da dobiju maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete rekla je za RTS da testovi imaju tri funkcije: dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći usov da se upišu u izabranu srednju školu.
Preliminarni rezultati biće poznati do petka, 21. juna do 8 sati, nakon čega je moguće podnetu žalbu komisiji u školi i eventualno Okružnoj upisnoj komisiji.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28.juna, kada počinje popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama je 7.jula, a raspoređeni učenici se mogu upisati dva naredna dana.