two + seven =

16 + four =

Na inicijativu Centra za socijalni rad u Zaječaru, a u saradnji sa dr Sanelom Radisavljević održana je tribina pod nazivom „Novi izazovi i iskušenja u odrastanju-dizajnerske droge“.

Činjenica koja sve više zabrinjava nije samo to što mladi u Srbiji sve ranije probaju drogu, već i to da sve češće uzimaju dizajnersku drogu, koja često, u mnogim slučajevima, može da dovede i do fatalnih posledica. Setimo se samo, kako nas je sve šokirala vest da je devetnaestogodišnja Zaječarka uhapšena zbog „Božije droge“, jer je policija u stanu pronašla tri litra i 235 mililitara te droge, kao i prateću opremu za laboratoriju koja služi za preradu i proizvodnju sintetičkih droga“,rekla je doktorka Radisavljević, inače specijalista urgentne medicine u Zdravstvenom centru Zaječar.Doktorka je naglasila da konzumiranje ove droge može da dovede do fatalnog ishoda, da se dizajnerske droge mogu praviti u kućnim uslovima, kao i to da se supstance nalaze i nabavljaju na internetu, recepti takođe.

To su neregistrovane droge, često nepoznatog sastava, a imaju jako toksične efekte na organizam, mogu da dovedu do fatalnih posledica, dostupne su, jeftine i predstavljaju veliku opasnost, naročito za mlade“,istakla je dr Sanela Radisavljaveć.

Dizajnerske droge nastaju svakog dana sve više i više. Za šest meseci evidentirano je 20.

U zaječarskom Zdravstvenom centru, do sada nije zabeležen veliki broj slučajeva pacijenata koji su zatražili pomoć zbog konzumacije dizajnerskih droga. Ipak, prema njenim rečima, to ne znači da ih nema.

Na svu sreću, u zaječarskom Urgentnom centru nismo imali veliki broj toga, imali smo slučajeve da deca koriste marihuanu, ekstazi ali po broju intervencija policije, konfiskovanju tih droga, mi smo na petom, šestom mestu u Srbiji, i to što se neko nije javio u Urgentni, ne znači da nema korisnika tih droga. Veliki je  problem što to uglavnom koriste deca od 15,16 godina, pa čak i 14.“Mirjana Radivojević direktorka Centra za socijalni rad u Zaječaru je istakla da je ovo veoma važna i aktuelna tema. „U prethodnom periodu, organizovali smo veoma posećene tribine“, izjavila je direktorka Centra za socijalni rad.

Ovu tribinu  organizovali su :Centar za socijalni rad Zaječar, Školska uprava i Savet za zdravlje grada Zaječara.