twelve − 9 =

13 − 2 =

Treći po redu Outhide nedavno održan na platou podno spomenika NOR-a „Vešala“ u Park šumi Kraljevica u dva festivalska dana ugostio je peko 3000 posetilaca, predstavio muziku preko 40 raznovrsnih muzičkih stvaraoca iz cele Srbije, i pokazao dobro poznatu krilaticu da je Zaječar grad bogate muzičke tradicije, a kako stvari stoje i perspektivne budućnosti modernih festivala.


Brojni posetioci iz okolnih gradova i cele Srbije isticali su da je atmosfera festivala, kojoj specijalnu notu daju neonske dekoracije u šumi, apsolutno neponovljiva.
U dva festivalska dana na tri odvojene bine publika na „Outhide“-u mogla je da uživa u nastupima dobro poznatih rok grupa poput beogradskog sastava „Kanda, Kodza i Nebojiša“, Multietničke atrakcije, kao i domaćeg autorskog benda „Spins“.
„Kao i prošle godine, i ove smo publici želeli da predstavimo mešovit muzički aražman, shodno željama domaće publike, odnosno raznovrsnosti zaječarske muzičke scene, koja je oduvek težila da bude inovativna. Tako da uz alternativni rok, kao i hip hop i trep izvođače, možemo da čujemo i nastupe jednih od najperspektivnijih domaćih DJ-jeva, uz naravno već afirmisane izvođače elektronske muzike poput Dejana Milićevića.“- izjavio je Mladen Stefanovski urednički direktor festivala.


Iako je prvi dan Outhide-a kiša pretila da „ukrade“ zabavu na festivalu, energija Zalet stejdza na kome su gostovali članovi grupe „FTP“ pokrenula je karnevalsku atmosferu, a i meterološke prilike su ubrzo postale podnošljivije, tako da je sve bilo spremno za nastup benda „Kanda, Kodža i Nebojiša“, čiji je frontmen ,Oliver Nektarijević tokom dvočasovnog nastupa više puta pohvalio ideju i organizaciju samog festivala. Do jutarnjih časova publiku je nosila energičnost nastupa DJ Fokusa i Sofa kru ekipe na Zalet bini, odnosno nastup Kristine Lalić na Tsaheylu (Tehno) bini.
„Trudili smo se da i ove godine podignemo lestvicu više što se same estetike, odnosno dekoracija na festivalu tiče, koja je ove godine bila obličena u „syberpunk“ tematiku, i mislim da smo poprilično u tome uspeli, ono što krasi Outhide od njegovog nastanka su upravo netipični dekorativni poduhvati u šumi, koje nastaju iz višemesečnog rada kreativnog tima festivala“- prenosi NIkola Mladenović, idejni tvorac festivala.

Da se cela festivalska priča ne završi na rok i elektronskom zvuku, potrudili se drugog dana festivala, rep dvojac iz sastava Prti Be Ge, kao i domaći trio „Mugworth“, odnosno Surial. Koji su publiku na Alt bini „naterali“ da skače do ranih jutarnjih sati.
„Ovogodišnji Outhide rezultat je timskog rada preko desetoro mladih i ambicioznih ljudi Zaječara, uz logističku podršku Timočkog omladinskog centra, odnosno grada Zaječara, u realizaciju ovogodišnjeg festivala uključeno je preko 60 volontera i preko 2000 sati volonterskog rada. Bio je ovo još jedan zahtevan logistički i organizacioni poduhvat, koji smo uspešno rešili“- zaključio je Marko Sibinović, organizacioni direktor festivala.

Outhide ekipi ostaje da u narednim mesecima radi na promovisanju samog festivala, odnosno pružanju podrške mladim umetnicima iz grada Zaječara da unaprede i pospeše svoj stvaralački rad. I po rečima članova ove organizacije publika u Zaječaru, već u narednom mesecu može očekivati nove projekte iz Outhide kuhinje.