14 − 11 =

3 × 5 =

Zaječarski Crveni krst  je bebama koje su rodjene u nedelji Crvenog krsta obezbedio bebi pakete i uručio njihovim majkama u zaječarskom porodilštu.Pakete je dobilo 6 porodilja.

 

 

 

 

 

 

Ova  akcija se tradicionalno organizuje godinama unazad. Jedna od aktivnosti je tradicionalno dolazak u porodilište i darivanje poklonima majki i beba, a to je poklon koji sadrži osnovne stvari za negu beba (flašice, cucle, kupke, šampone, vlažne maramice) i nešto garderobe. Mi radiomo ovu akciju, jer smatramo da je čin rađanja jako važan i želimo da istaknemo značaj tog čina. Zaječar je grad koji je po broju stanovnika sve manji, tako da je rađanje jako važno. Svi koji se odluče da postanu roditelji, zaslužuju nagradu i na ovaj skroman način”, istakla je Dragan Petrović psiholog u zaječarskoj Gimnaziji i član UO Crvenog krsta.

 

 

 

 

 

 

Pomenuta akcija stara je više od tri decenije i odvija se kontinuirano u čitavoj SrbijiOvo je samo jedan od načina na koji zaječarski Crveni krst pokušava da se izbori sa „belom kugom“, koja je prisutna u gradu na Timoku već godinama u nazad. Dr Dragoslav Kalinović načelnik Službe ginekologije i akušersva u Zaječaru je istakao da je sve manje dece. Alarmantan podatak ukazuje na to da se u zaječarskom porodilištu iz godine u godinu rađa sve manje dece, pa je prošle godine rođeno samo 312 beba, 2017.godine 349, dok je 2012. godine rođeno n jih 478,a od početka godine samo 104. Najviše porođaja u Zaječaru bilo je 1984. I 1985. godine kada je rođeno oko 1180 beba, to je najveći broj rođenih beba u poslednjih 60 godina.

 Broj porođaja u Zaječaru pada, a nadam se da će taj trend da se zaustavi. Broj porođaja u Zaječaru opada od 1999. godine, a to je rezultat migracije stanovništva. Ovakvi paketi zaista puno znače, to je jedan podstrek i za trudnice. Statistički se više devojčice rađaju.

 

Ono što je značajno za majke jeste da se porođaj u Zaječaru ponovo radi u epiduralnoj anesteziji i sve trudnice koje to žele mogu da se porode na taj način. Nedostaje nam novi ultrazvuk, trebalo bi Ministarstvo zdravlja da odobri jedan projekat sto se toga tiče i planiramo nabavku laparoskopskog stuba, jer se operacije laparoskopskim putem rade svuda, pa očekujemo da se rade i u Zaječaru, kaže Dragoslav Kalinović, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo u Zaječaru.

Sutra će u okviru Nedelje Crvenog krsta, u  novim prostorijama Crvenog krsta u Krfskoj ulici od 9 do 14 sati biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi sa Eparhijom timočkom.