2 × 1 =

16 + seven =

Prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov”, održanom 13. novembra u Zaječaru, osvojila je ideja o postavljanju poligona za edukaciju dece o pravilima saobraćaja kroz igru.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Tehničke škole u Boru, Srednje škole „Branislav Nušić“ u Sokobanji, Tehničke škole u Knjaževcu, Gimnazije i Tehničke škole u Zaječaru.

“Primetili smo da deca sve više vremena provode uz digitalne uređaje dok se zanemaruje važnost druženja i provođenja vremena na otvorenom. Kroz naš jednostavni poligon sa osnovnim elementima saobraćaja deca bi učestvovala i stekla uvid u pravila saobraćaja kroz zanimljiv program”, objašnjavaju članovi pobedničkog tima.

Takmičenje je okupilo učenike iz 13 srednjih škola iz Zaječara, Bora, Boljevca, Knjaževca, Majdanpeka i Sokobanje. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će mlade generacije privući analognim igrama koji povoljno utiču na motorički razvoj dece. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana u aprilu 2020. u Zagrebu zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 11 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“ uz finansijsku podršku UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.

 

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“