17 − sixteen =

12 − 4 =

Ova folklorna sekcija, postoji od 8. aprila 2018. godine i za kratak period, postigli su i više nego očekivane rezultate. Nastupali su na svim manifestacijama u našem gradu, manifestacijama u celoj Istočnoj Srbiji a i šire: Gamzigrad, Veliki Izvor, Rgotina, Vražogrnac, Pirot, Surdulica. Folklorna sekcija trenutno broji oko petnaestak članova, ali se uskoro nadaju povećanju tog broja. Kako nam je rečeno iz folklorne sekcije njihove koreografije (igre Romski splet i Čoček zurlu) predstavljaju njihov narod. Što se tiče tradicionalne Romske nošnje, one se sastoje iz dugih šarenih suknji i crvenog cveta u kosi. Upravo ta kombinacija skuplja simpatije publike gde god da se pojave. Što se tiče muške nošnje, ona se sastoji iz crnih pantalona, belih košulja i crvenih pojaseva.

Posle samo tri meseca postojanja i rada, Folklorna sekcija Roma, uspela je da naniže puno aktivnosti. U okviru završnog programa „Kulturnog leta“ u Pirotu, sekcija je nastupila na manifestaciji „Romi svome gradu“ na poziv organizatora NVO Udruženja građana „Ternipe“. Iako program nije bio takmičarskog karaktera, Folklorna sekcija Društva Roma, oduševila je sve prisutne. Njihov nastup, po oceni organizatora je proglašen za najbolji.

društvo roma zaječar

Ova sekcija, gostovala je i u Surdulici gde je u okviru manifestacije održana edukativna prezentacija sa temom „Kulturna politika Roma“, gde je učesnicima i gostima prikazan dokumentarni film „Prva Smotra Kulturnih dostignuća Roma“. U drugom delu programa, članica ovog društva dobila je posebnu nagradu kao vodeća solo igračica u koreografiji (koreografa Davida Georgijeva) „Čoček zurla“.

Za naš portal koreograf David Georgijev je izjavio:

Veliku zahvalnost dugujemo Jovici Mihajloviću, referentu za programske aktivnosti, za sav trud koji je uložio u našu folklornu sekciju. Da nije bilo njega da nam omogući sva ova gostovanja, mi ne bismo bili ovde gde smo sada. A to podrazumeva učešće na manifestacijama u Zaječaru i van njega.

Članovi folklorne sekcije Društva Roma su:

David Georgijev, Anđelika Agušević, Jovana Rašić, Milan Petrović, Mira Petrović, Vanesa Vasić, Kristijan Nikolić, Saška Osmanović, Liza Strančulović, Denis Jovanović, Maja Azirović, Zorica Petrović.

Romi, naše komšije