19 − twelve =

thirteen + 18 =

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, u petak, 10. maja biće izvedena premijera predstave „Đelem, đelem“ po tekstu i u režiji Žora Ivanova iz Bugarske.Reč je o jedinstvenom projektu u Srbiji, o profesionalnoj predstavi u kojoj igraju Romi,“ istakao je Vladimir Đurićić direktor zaječarskog teatra.

10.maja,tradicionalno će biti obeležen dan rodjenja  Zorana Radmilovića.

Tog dana  u 12 sati u foajeu zaječarskog pozorišta biće otkrivena  bista Zorana Radmilovića koju je radio jedan od nekadašnjih učesnika kolonije gde je i urađena njegova bista,autor je Svetozar Mirkov.Na svečanosti će govoriti Milan Caci Mihailović jedan od rethih preostalih aktivnih saradnika Zorana Radmilovića“,najavio je Đuričić.U predstavi igraju članovi Društva Roma Zaječar: Irena Rašić, Darko Krdžalić, Darko Nikolić, Ivana Milošević, Jovana Rašić, David Georgiev, Anđela Toskić, kao i Miljan Rašić predsednik Društva, a nastupiće i njihova folklorna sekcija.

Mi iz zajednice vidimo jednu lepu i svetlu budućnost te predstave. Ova predstava za nas znači mnogo. Ovo je jedinstvena predstava i do sada na teritoriji Srbije, nije uopšte rađena profesionalna predstava sa Romima, naročito sa Romima koji su amateri i nemaju veze sa glumom“, naglasio je Rašić.„Đelem,đelem“ je dramsko – lutkarska komedija o životu romske čerge u stara vremena koja obiluje autentičnom romskom muzikom,pesmom i igrom. Ovo je jedinstven primer u Srbiji da pripadnici romske populacije rade predstavu u profesionalnom pozorištu,naglasio je Žoro Ivanov reditelj.

„Nadam se da je predstava neuobičajena i nestandardna i neverovatna, jer u njoj ima i drame i lutke zastupljen je ples, kao i autentična romska muzika,a na kraju  ima jednu poentu: kakvi su Romi, zašto postoje na svetu, kakav je njihov život?“ rekao je Ivanov.

Cena ulaznice je 200 dinara ,a početak predstave u 20 sati.