eighteen + eighteen =

one + 8 =

U Osnovnoj školi “Ljubica Radosavljević –Nada” održan je seminar o finansijskom opismenjavanju dece. Seminar o finansijskom opismenjavanju dece u osnovnoj školi od prvog do osmog razreda je podržan od starne Ministarstva a inicirala ga je organizacija  “Odgovorno življenje” . “Učitelji I nastavnici imaju zadatak da finansijsku pismenost uvedu u svoje razrede I da kroz različite predmete koje predaju pokušaju da finansijski opismene djake”, istakla je Snežana Vujičić učiteljica u Osnovnoj školi “Despot Stefan Lazarević”, član Organizacije “Odgovorno življenje.

Te dve organizacije su prepoznale važnost finansijske pismenosti za decu koja su naša budućnost i koja će jednom brinuti o svima nama i neophodno je da ih i finansijski opismenimo. Seminaru prisustvuju učitelji i nastavnici ove škole i moram da kažem da smo divno primljeni i da su oni veliki domaćini, a naše je zadovoljstvo što smo došli u Zaječar. Mi kao organizacija  nismo birali škole, već su one prepoznate od Ministarstva prosvete. U Srbiji postoji oko 90 škola koje su ušle u tu nacionalnu obuku, jer je ovo projekat koji je od javnog, odnosno državnog značaja. Obuka traje 1 dan, 6 sati, a nastavnici će imati i neke domaće zadatke, što znači da se neće završiti samom obukom, jer je jedan od načina i da se uvede finansijska pismenost u škole i da se podrži ta projektna nastava koja je od prošle godine uvedena kao novina u osnovne škole, tako da ćemo se družiti i u septembru i oktobru. Bili smo u mnogim gradovima, 1/3 škola je prošla obuku, a uskoro ćemo završiti 60 u ovom ciklusu,“ naglasila je Vujičić.

Marica Dimitrijević, koordinatorka tima  za stručno usavršavanje je istakla da su uvek rezultati rada vidljivi.

Mi smo dobili ovaj projekat zahvaljujući tome što smo bili u projektu 2015. godine i što su naša deca, predškolci, prvi, drugi, treći i četvrti razred učestvovali i dobili nagradu. Tako su nas prepoznali i hvala im, jer se uvek rezultati rada vide. Planirali smo seminare u našoj školi za ovu školsku godinu, održali smo 3 i sada je ovo kruna našeg rada i nadam se da su kolege zadovoljne”, naglasila je Dimitrijević.Veroslav Paunović direktor Osnovne škole “Ljubica Radsoavljević – Nada” je istakao  da će radovi na rekonstrukciji škole biti nastavljeni u ponedeljak, a završeni do kraja juna.  Kasni se, jer je bilo finansijskih teškoća u vezi sa projektom.

Sa radovima se kasni jer je bilo potrebno da se ona sredstva koja su nam nedostajala odobre i nadamo se da će radovi biti završeni do kraja juna i da ćemo svi od 1. septembra krenuti konačno u našu školu. To je obećanje izvođača i ubeđen sam da će i ispuniti svoje obaveze. Ostalo je da se uredi dvorište, da se obeleži teren u fiskulturnoj sali, deo dvorišta sredi, jer  je jedan deo sa asfaltom a drugi sa behaton pločama. Unutrašnji radovi su skoro gotovi, jedino još kod video nadzora da se doda. Iskrsle su finansijske teškoće u vezi sa projektom tako da je trebalo ponovo raspisati javnu nabavku, tendere i to je malo potrajalo zbog papirologije, ali je sve konačno u redu”, naglasio je Paunović.

Ovo je prva veća rekonstrukcija škole, a investiciju finansira republička Kancelarija za javna ulaganja. Osnovna škola “Ljubica Radosavljević-Nada” je sagradjena 1972. godine I pohađa je oko 600 đaka.