6 + eighteen =

2 × four =

Borba za bolji život Roma u Srbiji, sa akcentom na zapošljavanje kao ključnim problemom, uz osvrt na nedavno održan miting podrške Romima u Evropi koji se bore sa ponovnim buđenjem fašizma i neonacizma, bile su neke od tema skupa, održanog u velikoj sali Skupštine grada Zaječara u subotu 8. septembra.

Organizator skupa bio je pokret „Barvalipe – Nova romska snaga“, u saradnji sa  „Društvom Roma Zaječar“ i zaječarskom Gradskom upravom.

“Pre svega želimo da imamo dijalog sa romskom zajednicom. I nije cilj sastanka da mi dođemo i da kažemo šta oni trebaju da urade, već je cilj da pokažemo šta mi kao grupa možemo da uradimo, šta romska zajednica može da uradi i šta svi zajedno mođemo da uradimo, u rešavanju problema.

Zato i organizujemo ovakve dijaloge i ovo se nikada nije dešavalo i uvek su se odluke koje se tiču Roma donosile bez aktivnog učešča Roma i mi to želimo da promenimo” rekao je Aleksandar Jovanović iz Vojvođanskog Romskog centra za demokratiju.

Osnovni zaključak sastanka je da mladi i obrazovani Romi zajedno sa zajednicom, budu tim za donošenje odluka.

Planirano je da se obiđe 30 do 40 zajednica i da se sklopi zajednička platforma o problemima Roma na lokalu. Na skupu je istaknuto da je saradnja sa Društvom Roma Zaječar na izuzetnom nivou i da je zaječarsko Društvo jedno od aktivnijih u rešavanju  problema u romskoj zajednici.