5 × two =

fifteen − 2 =

Sportski savez grada Zaječara krenuo je u realizaciju programa „Procena posturalnog statusa fotometrijskom metodom i preporuka vežbi korektivne gimnastike kod dece osnovnoškolskog uzrasta na teritoriji grada Zaječara“, koji ima za cilj rano otkrivanje deformiteta kičme i stopala kod dece osnovno-školskog uzrasta upotrebom najsvevremenije dijagnostičke opreme koja je 100% bezopasna i nema štetnih efekata na ispitanike. Ukoliko se dijagnozom potvrdi neki deformitet kičme ili stopala projekat ima za cilj i pravilno određivanje individualnih vežbi korektivne gimnastike u skladu sa utvrđenim stepenom deformiteta.

Za potrebe realizacije programa zaječarska „kuća sporta“ je na korišćenje od Sportskog saveza Кnjaževca, dobila najmoderniju dijagnostičku fotometrijsku opremu „4D Motion lab” kojom je na teritoriji opštine Кnjaževac identičnim programom, u protekle dve godine, već izvršeno više od 4.000 merenja dece i u program korektivne gimnastike upućeno više od 3.500 dece osnovno-školskog uzrasta.

Radi boljeg razumevanja benefita ovakvog pristupa rastućem problemu posturalnih poremećaja kod dece osnovno-školskog uzrasta predstavnici Sportskog saveza Кnjaževca su 3. decembra održali prezentaciju u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“, kojoj su prisustvovali učitelji, nastavnici i roditelji.

Prezentaciji je u ime Gradske uprave Zaječar, uz čiju podršku se ovaj projekat realizuje, prisustvovao pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu Milan Stanković.

Stručnjaci kažu da je ova oprema 100 odsto bezopasna i da nema štetnih efekata na ispitanike. Ukoliko se dijagnozom potvrdi neki deformitet kičme ili stopala projekat ima za cilj i pravilno određivanje individualnih vežbi korektivne gimnastike u skladu sa utvrđenim stepenom deformiteta.

Dr Mikica Vidojević, specijalista medicine sporta i predsednik Sportskog saveza u Opštini Кnjaževac je istakao da je ovaj projekat u njihovoj opštini započeo 2016. godine, ali da se od 2018. aktivno radi sa ovim aparatom.

„Preko 80, 90 odsto dece sa teritorije Кnjaževca je sa postularnim poremećajem. Ono što je dobro je to da su ovo poremećaji u prvom i drugom stepenu gde još uvek možemo korekcijom da to ispravimo do 16. godine. Pregledaćemo svu decu sa teritorije Grada Zaječara, svako dete će dobiti svoju karticu, a kasnije i korekciju tretmana.
Naše dete koje drži telefon dok sedi kod kuće ima pritisak glave na kičmenu moždinu 27 kilograma, pa vidite kakvo je to opterećenje. Deca u razvoju, od prvog do četvrtog razreda, nemaju fizičko vastpitanje, ustvari imaju ga ali sa učiteljicama što nije isto, a to je baš vreme kada se javljaju deformiteti. Zato smo mi tu, da to sprečimo i da korekcijom ispravimo. Zaječar je prvi grad u koji smo došli, jer ima razumevanja za ono što radimo. Dosta gradova u Srbiji je upoznato sa tim, ali smo rešili da prvo obiđemo Timočku krajinu“, kazao je Dr Vidojević.

Igor Božinović, generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zaječara, je istakao da je javna nabavka u toku i kad se dobiju ponuđači, odnosno stručna lica koja će izvoditi ceo program i aktivnost oko ovog projekta, oni će biti angažovani.

„Ponuđači su uglavnom sa Fakulteta fizičke kulture koje se bave korektivnom gimnastikom. Aparat smo na korišćenje dobili od naših kolega iz Sportskog saveza Кnjaževca. Ustupili su nam aparat kako bi saznali stanje dece sa naše teritorije. Program je fokusiran na to da svi roditelji moraju prvo da daju saglasnost da se vrši pregled dece. Pregled je potpuno bezopasan. Nakon svih pregleda koji se budu izvršili, Sportski savez u Planu i programu za narednu godinu već ima angažovanje profesora fizičke kulture koji će biti angažovani na realizaciji tog programa. Naš program je koncipiran tako da se profesori fizičke kulture koji nemaju posao edukuju u saradnji sa Medicinom sporta Grada Zaječara i Opštine Кnjaževac i sa Dr Mikicom Vidojevićem. Nadam se da ćemo od septembra, kad dobijemo sve podatke, ti profesori početi da rade sa decom. Povrh svega, svako dete koje bude pregledano, ukoliko bude potrebno, dobiće svoj kod i radiće tačno one vežbe koje treba da radi za svoj deformitet, rekao je Božinović.

Pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković istakao je veliko zadovoljstvo što će Grad Zaječar podržati ovaj projekat i učestvovati u njemu.

„Moramo brinuti o našoj deci i mladom naraštaju. U razgovoru sa Dr Vidojevićem došli smo do saznanja da su oni prethodnih godina radili ispitivanja u Кnjaževcu i da su došli do poražavajućih podataka. I mi želimo da dobijemo realnu sliku o tome kakvo je stanje na području našeg grada što se tiče dece koja pohađaju osnovne škole. Hoćemo da deci izađemo u susret i da pokažemo koliko nam je bitno da nam deca budu zdrava, zaključio je Stanković.

 

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“