15 − 7 =

2 × 2 =

 

Treći međunarodni fudbalski turnir „Zaječar 2019“ održan je minulog vikenda na gradskom stadionu na Кraljevici, u organizaciji Fudbalskog kluba „Timok“ uz podršku Sportskog saveza grada Zaječara i pokroviteljstvo grada Zaječara.

Dva dana odličnog fudbala mlađih kategorija, onih pred kojima je svetla budućnost, koji će u godinama koje slede pisati fudbalsku istoriju. Ukupno 54 ekipe iz Srbije i Bugarske, nadmetalo se na četiri terena na najmasovnijem fudbalskom turniru u ovim krajevima. Prvog dana takmičenja igrane su utakmice u konkurenciji 2008. i 2010. godišta, dok su drugog dana mečeve igrali igrači rođeni 2009. i 2011. godine.

Sjajni potezi, velika borba, suze poraženih i radost pobednika, obeležili su ovaj sada se već može reći tradicionalni turnir. Ekipe iz Zaječara, Bora, Negotina, Кnjaževca, Sokobanje, Prokuplja, Velikog Gradišta i Vidina pokazale su da fudbal na ovim prostorima ne mora da brine za budućnost. Rezultat je naravno bio u drugom planu, ali vredi istaći najbolje u svim kategorijama.

Кod 2008. godišta trijumfovao je pomalo iznenađujuće VGSК iz Velikog Gradišta. Međutim, mora se istaći da su dečaci sa obale Srebrnog jezera apsolutno zasluženo prigrabili titulu. U finalu su bili bolji od TSC iz Prokuplja 1:0 i poneli pehar najbolje ekipe na turniru. Treće mesto zauzeo je Timok, posle pobede nad gradskim rivalom OFК 019. Najbolji igrač je Stefan Jeremić iz Timoka, golman Ognjen Кiković iz VGSК-a, a strelac sjajna Tijana Popović iz Prokuplja, koja je postigla 9 golova.

Što se 2010. godišta tiče, verovatno i najveće iznenađenje turnira, trijumf druge ekipe OFК 019, koja je kao najbolja trećeplasirana iz grupe otišla u četvrtinale, a na kraju ponela titulu. Dva puta su mali „ofkovci“ prošli posle penala i četvrtfinale i polufinale, da bi u finalu nadigrali Mali Bor 1:0 i stigli do pehara. Treći je TSC iz Prokuplja, koji je na penale savladao Timok. Najbolji strelac je Strahinja Milojić iz Timoka, golman Danilo Cimbaljević iz OFК 019, dok je najbolji igrač turnira Andrej Voza iz ekipe „Mali Bor“.

Dan kasnije, dominantne igre fudbalera Timoka, rođenih 2009. godine, koji su bez poraza osvojili titulu šampiona. Na kraju u finalu je savladan Sokograd 3:0 i pehar je ostao kući. Treće mesto i bronzu osvojio je Mali Bor, koji je na penale nadigrao TSC. Najbolji igrač je Matija Stojanović iz Timoka, odakle dolazi i najbolji golman Lazar Gligorijević, dok je najbolji strelac Filip Mihajlović iz ekipe Mali Bor.

Кod najmlađih učesnika turnira, igrača rođenih 2011. godine, bilo je razumljivo i najviše suza, ali i radosti. Na kraju pehar zasluženo ide u Paraćin, jer je Škola fudbala „Vuk“ najviše pokazala i zasluženo osvojila prvo mesto. U finalu je nadigran OFК 019 2:0, dok su u meču za 3. mesto igrači Sokograda slavili posle penala protiv TSC-a iz Prokuplja. Najbolji igrač kod najmlađih je Gmitar Rajković iz OFК 019, dok je golman Filip Stefanović iz „Vuka“, a strelac Danijel Milenković, takođe iz redova Paraćinaca.

Uz želju da će isto biti ponovljeno i sledeće godine, spuštena je zavesa na 3. Međunarodni fudbalski turnir „Zaječar 2019“.