4 × 3 =

eleven − five =

Isus raspet je u petak, u subotu je preležao u grobu u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju najstariji hrišćanski praznik Uskrs. Uskrs se slavi u spomen na Hristovo Uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću  i nad grehom.                       Foto:Pixibay

Za Uskrs su vezani brojni običaji. Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima, koje gosti i domaćini između sebe tucaju. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo, i na kraju ga razbija sebi o čelo uz reči: “Hristos vaskrse!”, a ostali mu odgovaraju: “Vaistinu vaskrse!”.Na uskršnje jutro valja ustati rano, a da se ne ide na spavanje pre ponoći, jer ako se legne ranije veruje se da će onda taj ko zaspi rano do narednog Uskrsa biti pospan i lenj. Takođe, treba se umiti hladnom vodom u koju su potopljeni dren, bosiljak i crveno uskršnje jaje. Prvo se jede uskršnje jaje, pa onda druga hrana.

Za Uskrs se prvo odlazi u crkvu na jutrenje. U Rusiji je običaj da ko okasni na jutrenje, poliju ga vodom ili bace u reku. Običaj je i da se deca dodirnu crvenim jajetom da bi bila crvena i zdrava tokom cele godine.Prema verovanju, gosti koji dođu u kuću daruju se uskršnjim jajetom, koje je simbol obnavljanja prirode i života, i radosti kako za onog koji prima, tako i za onog koji daruje.

Na Pobusni ponedeljak, odlazi se na groblja i na grobove se odnosi po jedno jaje, za svakog preminulog člana porodice ili prijatelja, kako bi i preminuli osetili Vaskrsenje Hristovo.

Foto:Srbija 24.com