2 × two =

10 − three =

Svirkom zaječarskog super benda „The Celebrated Jumping Frogs“ završavaju se propratne aktivnosti Outhide festivala koje su bile  šlagort za dvodnevni muzički događaj (26. i 27. jul), koji će po četvrti put biti održan u park šumi Kraljevica. Preko četrdeset izvođača će u dva festivalska dana omogućiti publici da uživa u raznovrsnim muzičkim žanrovima, okolina pored spomenika Vešala ponovo će zahvaljujući orginalnim dekoracijama dobiti maštovit izgled, a meterloške službe najavljuju lepo vreme. Što bi rekli magovi šou biznisa 20 veka „Spektakl ne možeš da najaviš, jer se on stvara u trenutku“, za ovogodišnje izdanje Outhide festivala sa sigurnošću možemo da kažemo da će ponovo poneti karakter spektakularnog. No, ako među publikom postoje i oni koji do sada nisu sigurni da li će  ove godine Outhide manifestacija da pokupi lovorike izdvojili smo razloge  zbog kojih ne biste smeli da propustite ovogdišnje babske outhide priče na Kraljevici.

Line up – muzički kolorit

Outhide festival u  četvorogodišnjem trajanju je uvek pravio iskorake u organizacijskom, kreativnom i izvođačkom smilsu. Tri zasebne tematske bine sa preko četrdesed izvođača od kojih svakako pažnju plene imena poput rep dvojca iz Crne Gore Who see, zatim Svemirka, odnosno Kristijan Molnara, su  dovojni razlozi da osetite ovogodišnju magiju festivala. Bitna stvar koju treba da znate kada dolazite na Outhide je da se ovaj festival nikada nije oslanjao samo na „hedlajnere“ i da zapravo svi izvođači, narotski rečeno „pršte“, na svojim nastupima. Tako da ćete  verovatno sa OH-a da pokupite nekoliko novoomiljenim grupa ili izvođačima.

Dekoracije

Već je sigurno da ambijent oko spomenika palim borcima ni malo neće ličiti na šumarak koji je lokalnom pućanstvu poprilično poznat, a putnicima namernicima zanimljiv i spokojan. Sva eklsuzivnost i „wau“ efekat dekorativnog dela festivala zapravo leži u njegovoj jednostavnosti, u kojoj je dominatna ideja nad formom, samim tim je onda beskonačno lako da se uživa u instalacijama koje izazivaju, podstiču i na kraju oživljavaju maštu svakog posetioca. Kada skupite sve parametre sigurno je da karnevalske, postapokaliptične i mistične atmosfere neće da manjka na festivalu. Uz sav taj lucidan i apsolutno atipičan ambijent za domaće poimanje festivala, neće vam biti neophodni filteri za „budzenje“ slika na društvenim mrežama.

 

 

Pristupačnost – ekonomoski trenutak!

Outhide godinama uspešno izlazi na kraj da sve što nudi i pruža publici bude po popularnim (diskotnim) cenama. Model poslovanja uvek bio da optimizuje svačiji dzep. Ni ova godina neće biti izuzetak od ovog pravila.

Energija festivala

Tajna sve tri navedena pređašnja parametra upravo leži u energiji koju nosi istorija ovog grada i koju stvaraju „outhajderi“. Cilj da svake godine podignete lestvicu,a da pritom u ekonomskom smislu ostanete dostupni širokom auditorijumu nije ni malo lak, šta više, često je u  domenu vetrenjača i Servantesovog viteza. Ali, što bi rekla jedna poruka sa stikera na frižideru „Da je drugačije ne bi valjalo“. Uspeh i razlog zašto festival traje godinama je zajednica ljudi koja je skontala ili se pak skopčala na ideju Outhide-a. Sudbina ovog festivala mimo dva festivalska dana prepuštena je širokoj plejadi „pomagača“ sačinjenih od porodica, drugova, komšija i raznih ekipa koja je uvek voljna da pomogne i doprinese rastu samog festivala.Izanđana floskula da je za uspeh na Balkanu potrebno „domaćinsko“ vođenje, ovde nije tek tako prazna reč već osnova i pokretač cele Outhide priče.

A Outhide priča je upravo kao kod Mihajla Endea beskrajna i verovatno će se teško utvrditi kada je počela, ali će uvek sa sigurnošću znati o čemu govori. O tome  da u gradu na dva Timoka postoji neki neobljašnjivi, mistični i magijski poriv za stavranjem umetnosti.

Za početak vežite svoje patike i spremni dočekajte zoru u petak i subotu na Kraljevici.