18 − sixteen =

12 + eighteen =

Bosonogi u Kolumbiji (Medeljin)

U gradu  Medeljin (Medellín) prosečna  temperature je  23 stepena I mnogi kažu da je to  grad večnog proleća. Kao što je droga asocijacija za Kolumbiju, tako je  za grad Medeljin  slika Pabla Eskobara, najproduktivnijeg narko-dilera ikada. Eskobar je 1993 okončao život, nakon što je od početka 80-ih zajedno sa svojom ekipom počistio sa lica zemlje sve svoje protivnike, pa je grad nazvan prestonicom ubistava. Ali to je bilo nekada. Borba protiv trgovine kokainom i dalje se vodi u Medeljinu.

Vijetnamski Alpi

U gradu Dalat je za razliku od ostatka zemlje uvek proleće. Provincijski planinski gradić u južnom Vijetnamu nekada je bio totalni hit među Francuzima koji i dalje dolaze u hordama u ovu izolovanu sredinu. Nimalo čudno s obzirom da je prosečna temperatura oko 20 stepeni, a sve to zahvaljujući položaju na 1500 m visine. Danas su grad i okolina top destinacija za sveže bračne parove, Vijetnamce, koji bi da uživaju u romantičnim plovidbama po Jezeru uzdaha ili da se zagrljeni šetaju Dolinom ljubavi. U kišnim periodima od maja do oktobra, u Dalatu ne padne ni kap kiše.

Cvetna Kina
Broj stanovnika u gradu Kunming na jugu Kine je poslednjih godina udvostručen.U ovoj zemlji gigantskih razmera strašno je malo gradova koji se mogu pohvaliti takvom klimom. Moreplovac Marko Polo bio je naročito privržen kineskoj provinciji Junan (Yunnan) čija je prestonica Kunming. I dan-danas taj grad je među putnicima sinonim za autentičnu destinaciju. Kunming je veliki izvoznik cveća i svaki ćošak u gradu obasut je cvetnim bojama. Iako se grad nalazi u oblasti Himalaja na skoro 2000 m visine, sneg retko pada.

Hajking na Zelenortskim Ostrvima

Cabo Verde na krajnjem zapadu Afrike čine 9 naseljenih ostrva, sa različitom klimom i vegetacijom. Tako je Sal potpuno mrtav kad je u pitanju turizam, dok Santo Antao odiše svežinom i zelenilom i prilično je neistražen. Ovo najzapadnije ostrvo predstavlja pravi raj za pešačenje. Na ostrvu je prosečna temperatura 24 stepena.

Španska ušuškanost

Da, čak i u EU postoje mesta u kojima je večito proleće. Zahvaljujući golfskim strujama i maloj količini vetrova pasata, Kanarska ostrva se mogu pohvaliti prijatnom i izbalansiranom klimom. Prosečna temperatura u januaru je 17 stepeni, a u avgustu 24.
Najzelenija i samim tim i ona sa najviše prolećnog šmeka jesu ostrvca La PalmaEl Hierro i La Gomera, bez masovnog turizma ali sa bujnom vegetacijom i gomilom (sup)tropskog rastinja.

Meksička istorija

Meksički grad Kuernavaka (Cuernavaca) poznat je kao grad večitog proleća, s obzirom na to da je tokom čitave godine prosečna temperatura 27. Sve je počelo dolaskom Asteka, nakon kojih su stigli Španci, a današnji stanovnici prestonice tamo pronalaze oazu svežeg vazduha i rashlađenja. Česti su i penzioneri iz Amerike.
Izvor fotografija: Pixa bay.com