two × five =

8 + 2 =

Ljubitelji prirode iz Istočne Srbije ali i Rumunije i Bugarske ovog vikenda okupiće se da uživaju u lepotama dela Stare planine. Planinarsko društvo ”Ljuba Nešić” iz Zaječara, kao najstarije planinarsko udruženje u našem regionu i šire, skoro 70 godina organizuje planinarske akcije za sve ljubitelje prirode, rekreacije i lepog druženja.

 

 

 

 

 

Ove godine, 19. maja, organizuje 8-mu po redu regionalnu akciju: uspon na vrh Stare planine “Vetren”. Za ovu akciju prošle godine ”Ljuba Nešić” dobio je povelju za najbolje organizovanu akciju u 2018. godini, sa oko 200 učesnika. Staza nije puno zahtevna tako da je pogodna i za početnike, i one koji bi po prvi put da se oprobaju u planinarenju.

 

 

 

Vetren (703 mnv) se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar-Knjaževac. Staza je polukružna. Start akcije je u manastiru Suvodol, koji se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. Manastir je sazidan na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju. U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka. Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini  vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru. Manastir se nalazi na 5 km od magistralnog puta Zaječar-Knjaževac, u šumovitom predelu  sela Selačka.