6 − two =

twenty + 10 =

Prema odluci JP Srbija šume, koja je nedavno stupila na snagu, u zaštićenom praku prirode Stara planina, svako razapinjanje šatora, fotografisanje, snimanje zvučnih zapisa, pa i branje gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova ubuduće će se plaćati. Ko želi da prespava u šatoru na Staroj planini moraće da plati 30 dinara dnevno po metru kvadratnom šatora, dok će za kampere, odnosno kamp prikolice, godišnja naknada po objektu iznositi 3.800 dinara. Za vlasnike vikendica, vila i drugih porodičnih objekata za odmor, godišnja naknada po metru kvadratnom iznosiće 100 dinara. Kvadrat restorana, objekta brze hrane, bara ili kafane, koštaće vlasnike 800 dinara godišnje, navodi se u odluci. Predviđeno je i da vlasnik hotela plaća godišnju naknadu 1 200dinara po krevetu, a vlasnik kuće za seoski turizam 430 dinara. Cenovnikom je precizirano i da sakupljači  gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova plaćaju godišnju taksu od 1 800 dinara, iznos takse za 7 dana je 450 dinara, a jedan dan u šumi za sakupljanje pečuraka i lekovitog bilja koštaće 120 dinara.

Taksa za lov na divljač za godinu dana iznosi 1.000 dinara, dok je dugovanje lovca po danu 225 dinara.Znatno su veće cene, međutim, za postavljanje bilborda. Po kvadratu cena postavljanja bilborda je 35.000 dinara, dok je cena postavljanja reklamnih i informativnih oznaka povoljnija, i iznosi 15.750 dinara po kvadratnom metru. Što znači, kada budete išli na Staru planinu, ponesite mapu.

Obavezna je i godišnja naknada koju će plaćati vlasnici mini hidroelektrana, a koja iznosi 150.000 dinara, međutim, sudeći prema odluci nadležnih, one manje štete prirodi od snimanja reklame, koje bi za isti period koštalo 7.300.000 dinara, pa čak i fotografisanja, za koje bi na nivou cele godine moralo da se plati 730.000, s obzirom na to da naknada za fotografiju u Parku prirode Stara planina napravljenu u komercijalne svrhe iznosi 2.000 dinara po danu.

Zanimljivo je da 2.000 dinara po danu košta i snimanje zvučnih zapisa.

Izvor / foto:Radio Magnum