18 + thirteen =

17 − 3 =

Planinarski klub „Šiljak“ i ove godine organizuje 18. tradicionalni „Vidovdanski –Noćni uspon na Rtanj“ u noći između subote, 29.juna i nedelje 30. juna.Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Poseban izazov predstavlja noćni uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) i pogled na prelepi zvezdani svod, koji na ovoj planinini u vedrim noćima izgleda fascinantno. Uspon na Rtanj je poseban doživljaj, jer se sa njega posle svitanja vide Boljevac, Bor, Sokobanja, Kopaonik, Jastrebac, Stara planina, Kučajske planine, a kada je vedro u ranim jutarnjim satima mogu se videti vrh Avale i Kalemegdan . Dužina staze je oko 14,5 km, a visinska razlika je oko 970 m. Isto toliko iznosi i ukupan uspon, odnosno spust”,kažu organizatori.

foto:planine.net

Okupljenje i registracija učesnika je na platou ispred KOC-a u Boljevcu ili na platou ispred odmarališta Rtanj u samom naselju planirano je za 22 časa i 30 minuta, a pola sata kasnije, u 23 časa kreće polazak na akciju iz Boljevca. Do 00:15 minuta je okupljanje učesnika akcije i priprema za uspon u odmaralištu na Rtnju. Od 00:30 minuta planiran je polazak na uspon južnom stranom. U 4 sata i 30 minuta ujutru izlazak na vrh i posmatranje izlaska sunca, a od 5 do 8 sati ujutru vreme predviđeno za boravak na vrhu planine,dok je od 8 do 11 sati silazak južnom stranom u naselje Rtanj i tačno u podne polazi autobus za Boljevac.
Po silasku u naselje Rtanj, Turistička organizacija Boljevac, mesna zajednica naselje Rtanj i organizator akcije obezbeđuju doručak za sve učesnike akcije. Od opreme je potrebno obezbediti adekvatnu obuću, vodu, rezervnu garderobu (poželjna je I  kabanica), naočare za sunce, zaštitnu kremu za sunce, overenu planinarsku i zdravstvenu knjižicu.Organizator je obezbedio zahvalnice za sva društva – učesnike, kao i za najmlađeg i najstarijeg učesnika akcije. Organizator obezbeđuje učesničku knjižicu, bedž uspona i pečat vrha za sve učesnike kojima je ovo prvo učešće.