ten + two =

fourteen − three =

U Gradskoj upravi Zaječar potpisani su ugovori o isplati podsticajnih sredstava u oblasti stočarstva za 38 korisnika na teritoriji grada. Za stočare su u Zaječaru ove godine obezbeđena sredstva u iznosu od 4,1 milion dinara. Ovim sredstvima grad Zaječar subvencioniše nabavku kvalitetnih umatičenih grla goveda, ovaca i koza, kao i nabavku opreme za mužu i preradu mleka.

Konkurs za podsticajna sredstva za unapređenje stočarstva, samo je jedan od konkursa kojim grad Zaječar pruža pomoć vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava. Do sada su realizovani i projekti u oblasti pčelarstva, voćarstva, nabavke mehanizacije, a u toku je i konkurs u oblasti voćarstva za jesenju sadnju.

„Za stočare je ove godine izdvojen 4,1 milion dinara, od toga 4 miliona dinara je izdvojeno za nabavku kvalitetnih grla junica, mlečnih teladi, ovaca i koza, a samo 100 hiljada dinara je izdvojeno za liniju za preradu sira, jer se prijavio samo jedan poljoprivredni proizvođač iz Dubočana“, istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede.

Prvi čovek grada Zaječara Boško Ničićporučio je da Grad na mnoge načine pokušava da oživi zaječarska sela, a u prilog tome svedoči i podatak da je nedavno raspisan konkurs za dodelu bеspovratnih srеdstava bračnim parovima za kupovinu sеoskih kuća sa okućnicom. Ničić je iskoristio priliku i pozvao sve mlade bračne parove koji žele da žive na selu, da se prijave na konkurs koji je otvoren do 29. novembra.

 

„Hvala Bogu da ima onih koji su zainteresovani da koriste podsticajna sredstva, kako bi poljoprivredu ponovo mogli da vratimo na mesto koje joj i pripada, i da oživimo naša sela. Ovo nisu jedine mere, pokušavamo i da mlade ljude stimulišemo, čak i one koji nisu živeli na selu, a voleli bi da probaju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da im dajemo podsticaje, da napuštena domaćinstva otkupimo i dovedemo te mlade ljude koji vide svoju egzistenciju na selu“, rekao je Ničić i dodao:

„Mi smo tu da vam izlazimo u susret, da vam pomažemo i mislim da ćemo iz godine u godinu pomagati sve više onima koji imaju pametne i dobre projekte. Nadamo se da ćemo u narednom periodu moći da iskoristimo i druge evropske fondove koji nam se otvaraju u oblasti poljoprivrede“.

Ukupan iznos novčanih sredstava koji je ove godine izdvojen iz budžeta grada Zaječara za podsticajna sredstva u oblasti poljoprivrede je 18,7 miliona dinara.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.