four + 6 =

5 × five =

Ugovori o dodeli podsticajnih sredstsva za razvoj voćarstva u 2018. godini, između grada i poljoprivrednih proizvođača, potpisani su u ponedeljak 24. decembra u velikoj sali Skupštine grada Zaječara.

Ukupno 26 voćara, koji su ispunili uslove konkursa, dobiće podsticajna sredstava, kako bi proširili svoju proizvodnju, a prema rečima nadležnih, ukupna sredstva koja su odobrena po ovom projektu su milion i 700 hiljada dinara. 

Prema rečima gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića, grad Zaječar je ove godine najveći akcenat stavio na razvoj voćarstva, a tako će biti i u narednoj godini.

Cilj je da se u oblasti poljoprivredne proizvodnje, formiraju udruženja preko kojih će se lakše plasirati roba na tržište.

„Lično sam insistirao na razvoju voćarstva, jer smatram da to jeste perspektiva ovog našeg kraja, a to kažem, ne zato što se ja mnogo razumem u poljoprivredu, već zato što vidim šta rade velike kompanije koje znaju kako se ostvaruje profit, a ja se trudim da takve uvek sledim, i da od njih učim i prepisujem.

Ove subvencije su samo početak u oblasti voćarstva, i mislim da sada radimo pametno, i imamo strategiju. Pomažemo razvoj pčelarstva, ratarske proizvodnje, voćartsva, i sve to radimo planski i sigurno će to sve dati dobre rezultate.

Nadam se da će vam taj novac, koliko god on bio skroman, pomoći bar delimično da nadoknadite troškove, ili započnete neku proizvodnju. Sve one koji postignu dobre rezultate, dodatno ćemo stimulisati, naglasio je Ničić.

U toku 2018. godine Zaječar je iz gradskog budžeta izdvojio blizu 10 miliona dinara za razvoj poljoprivredne proizvodnje, što je, prema rečima nadležnih, oko 40% više nego 2017. godine.

„Ovo je drugi konurs za voćarstvo u ovoj godini, a u 2018. godini smo plasirali 5 miliona i 700 hiljada dinara u razvoj voćarske proizvodnje.

Ovaj iznos se odnosi na prvi konkurs za mehanizaciju u voćarstvu, gde smo plasirali 3 miliona i 800 dinara, i na ovaj konkurs gde smo utrošili milion i 700 dianara, što je za 120% više od ulaganja u voćarsku proizvodnju nego u prethodnoj godini.

Mi smo u 2017. godini plasirali 2,5 miliona dinara za voćarstvo, za nabavku sadnica. Prošle godine je subvencije koristilo 46 proizvođača za voćarstku proizvodnju, ove godine 93.

Povećan je i prosek po korisniku za preko 10.000 dinara, pa je tako prosečan iznos po voćaru oko 63.000 dinara, neko je više dobio, neko manje“, istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

U toku marta 2019. godine biće raspisani novi konkursi za dobijanje podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Iznos sredstava za narednu godinu koji će biti izdvojen iz budžeta grada Zaječara za ovu namenu, iznosiće 18 miliona 750 hiljada dinara.