15 + ten =

19 − eight =

Zaječar učestvuje u manifestaciji “Muzeji za 10” od 13. do 19. maja. Ova manifestacija se održava po peti put u 46 gradova Srbije I obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja I Nacionalne nedelje muzeja. Tokom sedam dana programa 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru istakla je da će u ovoj kulturnoj ustanovi naredne nedelje biti organizovana brojna dešavanja, kako u muzejskim objektima, tako i van njega.

“ Publika će prvog dana manifestacije, 13. maja biti u prilici da prisustvuje prezentaciji kasnoantičkih frizura u frizerskom salonu „Petrović“, kada će za sve posetioc biti organizovama i kamerna izložba pod nazivom „Ženska kosa kao umetnički izraz“ u formi vremeplova.

U 19 sati u zaječarskom pozoreištu biće prikazana predstava pod nazivom „Agencija za roditelje“ u izvođenjuj Dramske družine O.Š. „Desanka Maksimović iz Zaječara.

U utorak,14.maja u galeriji narodnog muzeja od 19 sati biće organizovanopredavanje prof. dr Dragana Bulatovića pod nazivom “ Između „noći u muzejuj“ i „Noći muzeja“ ili kako je narativ ušao u muzeje“.

U Galeriji muzeja u sredu, 15. maja od 18 sati biće prikazana projekcija dokumentarnog filma o Gamzigradu, a od 20 sati u Radul begovom konaku Steva i prijatelji organizuju muzičko-poetsko veče.

U četvrtak,16. maja u Galeriji muzeja od 19 sati učenici Muzičke škole iz Zaječara organizovaće koncert za sve prisutne, dokće petak biti dan za slobodne aktivnosti“, najavila je Živić.U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 18. maja biće otvorene dve izložbe. Prva je u Radul begovom konaku od 18 sati pod nazivom Porodica – polazište i ishodište iz zbirki Narodnog muzeja „Zaječar“.  Sat kasnije publika će u Galeriji muzeja pozdraviti Dunju Sirmijum, autorku izložbe Mozaički kod.

„Njeni su mozaici jako zanimljivi jer su trodimenzionalni. Oni su inspirisani rimskim mozaikom, ali su moderni, malo izlaze u prostor. Uz mozaike ona ima i crteže i uglavnom je to lavirani tuš koji su većeg formata“, istakla je Živić.

Veče i noć muzeja uveličaće koncert kamernog hora Lavirint, a publika će u mozaicima moći da uživa sve do pola sata iza ponoći.

Tokom manifestacije od 13. maja muzejski objekti biće dostupni posetiocima od 10 do 22 sata.  Ulaz je slobodan.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.