twenty − eighteen =

two + eleven =

 

12. maj biće divan dan za šetnju (ili trk) kroz istoriju našeg kraja.

Treći Timočki maraton u organizaciji OPSD Dragan Radosavljević, biće organizovan upravo tada i to će biti jedinstvena prilika za sve maratonce, ali i rekreativce da se kroz živopisni krajolik nekadašnjih utvrđenja upoznaju sa istorijom, istovremeno čineći svom zdravlju uslugu.

Maraton je zamišljen tako da su njegovi kontrolni punktovi zapravo zaječarske tvrđave – bastioni, koji su nekada činili odbrambeni prsten oko grada. Istočna i Zapadna tvrđava, Parajankul, Kravarnik, Koilova čuka, Vlaško brdo, Hajduk Veljkov šanac (Plandište), Šontolovo, neki su od istorijskih lokaliteta, koje će učesnici maratona moći da obiđu. Pored ovih kontrolnih tačaka, tu je i Feliks Romuliana, kasnoantički lokalitet pod zaštitom UNESCO kulturne baštine.

Sami bastioni su u vremenima kada je istorija to od njih zahtevala, čuvali i branili žitelje Zaječara od najezde turskih vojnika. Branili su ih od pojedinačnih udara, ali i u slučajevima formiranja fronta, kada bi delovali zajedničkim snagama. Temelj ovih fortifikacija postavljen je još za vreme Prvog srpskog ustanka, kada je Karađorđe naredio Hajduk Veljku da se iskopaju šančevi duž Timoka, kako bi branili granicu od turskih nasrtaja. Krajem 19. veka pokroviteljstvo nad izgradnjom ovih utvrđenja preuzeo je Aleksandar I Obrenović, otprlike u vreme svoje jedine posete Grljanu. Jedan bastion – Koilovu čuku, posvetio je svojoj majci Nataliji Obrenović, pa je on u narodu ostao poznat i pod imenom Kraljica Natalija.

Učesnicima će u ponudi biti nekoliko staza, od onih najkraćih, idealnih za šetnju po prirodi i piknik, do one najzahtevnije u dužini od 68,75 km.

Sve informacije i detalje o Maratonu možete saznati ovde.