8 + 18 =

three × one =

Učenici završnih razreda zaječarskih srednjih škola biće u petak 17. maja učesnici manifestacije „Maturantski Ples“.

Kako je predviđeno  programom učesnici će se okupiti u dvorištu srednjoškolskog centra, a za 11 sati zakazana je generalna proba na gradskom trgu. Početak manifestacije je u 11 i 50, a program počinje tačno u podne.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili „Maturantski Ples“ u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne. Na osnovu toga ova manifestacija obara i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33 202 plesača.

Izvor/foto:Radio Magnum