nine − four =

6 + twelve =

Najbolja zaštita jeste da u svakom momentu znate sta vaše dete radi na internetu. Postoje softveri koji beleže šta je sve radjeno na računaru, adrese koje su posećivane i sve to snima u odredjene fajlove sa tekstom koje je vaše dete kucalo (chat programi, dopisivanje…) tako da ćete uvek biti u toku šta vaše dete radi, slažu se stručnjaci za ovu tematiku, od kojih su mnogi bivši „gejmeri“.

K9 WEB protection predstavlja program veličine dva do tri MB, kojim na jednostavan način možete zabraniti, pratiti ili limitirati odredjene sajtove upotrebu chat klijenata i ostalih online alata.

Na sajt pored navedenog postoje još i programi za prečišćavanje sadržaja. Ovi programi su napravljeni tako da prepoznaju sadržaj web stranica koji bi mogao da bude štetan za mlade korisnike. Ti progami omogućavaju roditeljima da spreče dete da posećuje te neprimerene veb-sajtove. Programi za prečišćavanje koriste tri glavna modela: crnu listu, belu listu i neutralnu listu. Crna lista blokira prilaz upisanim sajtovima, dok bela lista omogućava odlazak samo na navedene sajtove, blokirajući sve ostale.

Postoji mnogo proizvođača softverakoji su napravili specijalizovane web čitače za decu. To nisu samo klasični čitači kao „Internet explorer“ ili „Firefox“, već predstavljaju čitav jedan zatvoreni svet koji je napravljen tako da bude siguran za decu, a da im ipak dopusti da surfuju Internetom.

Ovakvi programi po pravilu su šareni i imaju mnogo zvučnih efekata tako da privlače pažnju dece, a često su i „nafilovani” gomilom sadržaja – od pristupa online Flash igrama, preko predefinisanih portala za decu, pa sve do spiska proverenih web stranica sa sadržajima primerenim uzrastu.

Najpoznatiji Veb čitači za decu: „Buddy Browser, PikLuk, My Kids browser , KidZui, KidRocket, Surf Knight, Zac Broswer“.

Najpoznatiji program za roditeljsku kontrolu: „NetNanny, CyberPatrolParentalControl, SafeEyes SentryPC, KidsWatch, Time Sheriff Web Watcher, Time Boss“.

 

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“